Op uitnodiging van CDA-raadslid Jeannette Paus zat landbouwgedeputeerde Maurits von Martels (BBB) aan de keukentafel van de familie Ribberink, net buiten Tilligte.


Onzekerheid
Er heerst onzekerheid bij (jonge) boerengezinnen. Enerzijds door impactvolle maatregelen en anderzijds een overheid die geen duidelijkheid biedt en de maatregelen niet (met het gebied) kan uitvoeren. Deze week dreigde de provincie Overijssel nog te stoppen met de herinrichtingsplannen van het platteland als Den Haag niet snel over de brug komt met geld. De inwoners van het buitengebied kopen niets voor deze onzekerheid. Daarom nodigde het CDA in Noordoost-Twente de landbouwgedeputeerde Von Martels uit op het boerenbedrijf van Ribberink.

Theorie versus praktijk
Wat volgde was een goed gesprek aan de keukentafel. Over de impact op zijn familiebedrijf en de mogelijkheden die maatschappelijke initiatieven, zoals coöperatie BOOG, wel kunnen bieden. Daarvoor is steun van onder andere de overheid, zoals gemeente en provincie, hard nodig. Ook is er over de theoretische plannen en modellen versus de praktische werkelijkheid gesproken. ''Het wordt tijd dat we de theorie verlaten en in de praktijk aan de slag te gaan'', vindt Jeannette Paus.

Wederzijds vertrouwen
''Alleen op basis van vertrouwen kunnen we werken aan een toekomstbestendige agrarische sector in Noordoost-Twente''. Paus zet zich met de CDA-fractie al jaren in voor deze sector. Eerder pleitte ze voor realistische maatregelen in Natura2000-gebieden, het betrekken van boerengezinnen en inwoners van het buitengebied bij de PPLG en duidelijkheid rondom de waterkwaliteit. ''Veel boeren willen meepraten, maar krijgen niet altijd de kans of worden niet gehoord'', ziet Paus.

Niet zeggen wat er niet kan, maar samen kijken wat er wel kan, is het credo van de CDA-fracties in Noordoost-Twente. ''Juist om ons mooie landschap en de leefbaarheid in het buitengebied en de (kleine) kernen te behouden'', laat Paus namens hen weten. De gedeputeerde wil hiervoor zijn uiterste best doen, samen met de mensen in het gebied. ''De boodschap is opnieuw overgekomen. Wij zijn blij dat Sjoerd zijn verhaal wil delen en Maurits, in samenwerking met de CDA-fracties, het verhaal meeneemt naar Zwolle'', aldus Paus.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.