08 juli 2013

AGV behaalt een positief financieel resultaat over 2012

In de bestuursvergadering van 4 juli 2013 heeft het Algemeen Bestuur van waterschap AGV de jaarstukken 2012 vastgesteld. De jaarstukken betreffen de balans, de jaarrekening en het jaarverslag. Daarmee wordt een overzicht gegeven van de door het bestuur vastgestelde programma’s  Veiligheid, Schoon water, Voldoende water, Maatschappelijke neventaken, Draagvlak (belastingen) en Duurzaamheid, van de uitgaven in 2012 en de daarvoor geleverde prestaties. Daarbij wordt eveneens inzicht gegeven in de behaalde doelstellingen en gerealiseerde effecten. Het jaarverslag en de jaarrekening van AGV geven ook inzicht in de voortgang van de investeringen in dijken en rioolwaterzuiveringsinstallaties.


 

Het resultaat over 2012 is voor zowel zuiveringsbeheer als watersysteembeheer positief (€ 2.962.898,- respectievelijk € 4.717.263,-) ten opzichte van de begroting. De exploitatieresultaten zijn positief, voor  zowel zuiveringsbeheer (begroot € 2.382.570,- nadelig, realisatie € 580.328,- positief) als voor watersysteembeheer (begroot € 979.210,- nadelig, realisatie € 3.738.053,- positief). Bij elkaar is het exploitatieresultaat over 2012 dus € 7,7 miljoen positiever uitgekomen dan begroot en per saldo resulteert daaruit een positief saldo van € 4,3 miljoen.

 

Het positieve resultaat is het gevolg van lagere kosten dan begroot € 2,2 miljoen (prijsvoordelen en lagere productie), van incidentele baten (en subsidies) € 2,1 miljoen en lagere kapitaallasten (rentelasten) dan begroot € 2,6 miljoen. Verder waren de belastingopbrengsten € 0,8 miljoen hoger dan begroot. Nagenoeg alle productiedoelen zijn gehaald.

 

In 2012 zorgde de aanhoudend lage rente voor lagere financiële lasten, maar AGV zet met de uitvoerende organisatie Waternet sterk in op innovatie en optimalisatie van productieprocessen.  AGV weet het gunstige aanbestedingsklimaat en de scherpe prijsstelling maximaal te benutten. De ingezette efficiency-maatregelen werpen vruchten af, mede dankzij de inzet van de medewerkers van Waternet.

 

Het positief resultaat wordt ingezet voor het versneld afboeken van immateriële activa en daarmee de geactiveerde bijdrage in het Hoog Watersbeschermingsprogramma (HWBP) af te boeken. De afboeking vindt in eerste instantie plaats op de reeds geleverde bijdragen aan het HWBP over 2011 en 2012 en vervolgens op de geplande activeringen in de komende jaren. Het HWBP is de bijdrage van de waterschappen aan de kosten van het versterken van de primaire waterkeringen (zeeweringen en de dijken bij de grote rivieren), de kosten die voorheen door uitsluitend door het Rijk werden gedragen. De waterschappen dragen bij aan het HWBP en proberen deze extra uitgave terug te verdienen door in te zetten op meer efficiency in de zuiveringssector, onder meer door samenwerking met de gemeenten bij de riolering.

 

AGV betaalt vanaf 2011 €7,1 miljoen (€ 80 miljoen) aan het HWBP. Vanaf 2014 loopt de bijdrage op naar €11,53 miljoen (€ 131) en vanaf 2015 is de bijdrage structureel €15,93 miljoen (€ 181) per jaar. Tussen haakjes staat het totaal bedrag van alle waterschappen samen.

 

De CDA-fractie in het bestuur van het waterschap is zeer ingenomen met de positieve resultaten en ook met de goede en overzichtelijke verantwoording. De tariefontwikkeling (waterschapsbelastingen) kan mede daardoor gematigd blijven en het jaarresultaat 2012 biedt ook goede perspectieven voor het vaststellen van de nieuwe Meerjarenbegroting. We hebben recent met de overstromingen in Duitsland kunnen zien dat “het houden van droge voeten” geen vanzelfsprekendheid is. Dat geldt ook voor het hebben van (voldoende) schoon water.  

 

Zie hier de Jaarstukken 2012

http://agv.notudoc.nl/cgi-bin/agenda.cgi/action=view/id=554

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.