30 oktober 2013

Bestuursrapportage AGV met financiële meevallers

De CDA waterschapsfractie is ingenomen met de Bestuursrapportage van AGV over de eerste negen maanden van 2013. In de rapportage worden de stand van zaken van het waterbeheer in het waterschap weergegeven en gerapporteerd over de uitvoering van de Begroting 2013 tot en met september. Dit mondt uit in een jaarprognose. Het totale resultaat voor 2013 zal naar verwachting € - 4,3 miljoen voordeliger uitvallen dan begroot. Dit is het resultaat van lagere verwachte kosten dan begroot (€ -5,1 miljoen) en lagere verwachte belastingopbrengsten dan begroot (Watersysteemheffing € 0,2 miljoen, Zuiveringsheffing € 0,6 miljoen). De prognose van alle productiedoelstellingen 2013 (zuiveringsprestaties e.d.) is nagenoeg conform de doelstellingen. Het halen van de doelstelling “voortgang schoonmaken van de Vecht” staat onder druk vanwege de vondst van bommen en granaten en dit zal mogelijk wel tot een financiële tegenvaller leiden. Volgens dijkgraaf Johan de Bondt “zitten we nog echter binnen het budget, binnen het krediet”.

In de beoordeling gaf de voorzitter van de CDA waterschapsfractie, Wim Zwanenburg, het DB complimenten voor de overzichtelijkheid van de rapportage en de voordelige uitkomst. Hij tekende daarbij aan dat de meevallende resultaten wel mede een gevolg zijn van de economische crisis die leidt tot een lagere rente, wat zich weerspiegelt in lagere kapitaallasten voor het waterschap. De resultaten vallen ook mee omdat door bedrijven tegen gunstige, lagere tarieven inschrijven op aanbestedingsprojecten. Wel uitte hij zijn zorgen over tegenvallende belastinginkomsten voor het waterschap, met name omdat er een steeds geringer aantal ‘vervuilingseenheden’ is, minder bedrijven,  als gevolg van de crisis, hoewel de afname bij bedrijven komt niet alleen door economische oorzaken komt, maar ook doordat grote bedrijven zelf kiezen voor voorzuivering of waterbesparende maatregelen, wat een goede zaak is.

Het gaat ook goed met de actualisatie van peilbesluiten, maar Zwanenburg was wel kritisch over de (te) lange termijn die er zit tussen het nemen van een peilbesluit en het feitelijke instellen van het peil. “Daar zit soms wel 3 jaar tussen, en dat is en blijft te lang. Het is goed om voor het verkleinen van het verschil een doelstelling te bepalen, bijvoorbeeld in het nieuwe Waterbeheerplan”.

Klik hier voor een videoverslag van de Commissievergadering, agendapunt 5 Bestuursrapportage.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.