30 november 2012

Boek Atlas Amstelland met interview van Gerard Korrel

Op vrijdag 30 november was Waterschap Amstel, Gooi en Vecht gastheer van een bijeenkomst van Beschermers Amstelland. Tijdens de feestelijke bijeenkomst werd de Atlas Amstelland gepresenteerd, waaraan het waterschap een bijdrage heeft geleverd. Mieke Blankers-Kasbergen, burgemeester van de gemeente Ouder-Amstel, nam het eerste exemplaar in ontvangst.
 
In het Ten Geleide in het boek schrijft Kees van Tilburg, voorzitter van de Stichting Beschermers Amstelland: "Amstelland is een schitterend veenweidegebied ten zuiden van de stad, met de Amstel, Waver en Bullewijk als blauwe linten door het weidse landschap. Een landschap dat rijk is aan cultuurhistorie. Een gebied waar de boeren hun melkvee weiden en waar het waterschap de steeds grotere behoefte aan waterberging moet zien te realiseren. Een van de weinige gebieden in dit land waar de weidevogelstand nog op niveau wordt gehouden, een plek waar de Amsterdammer wandelend, fietsend en varend kan genieten van het landschap.
 
In het boek staat ook een interview met Gerard Korrel, boer in polder De Ronde Hoep, en namens het CDA ook dagelijks bestuurder van het waterschap: "Het cultuurlandschap van Amstelland is beïnvloed door het watersysteem. Het bestuur van het waterschap kijkt welke functies waar kunnen komen, en welke peilen daarbij horen. Grasland, akkerland, natuur en volkstuinen, alles heeft zijn eigen waterpeil. Door de klimaatverandering komt er steeds meer water in het syteem. Dat moet worden afgevoerd, en bij extreme omstandigheden heb je extra bergingscapaciteit nodig. Je wilt voor de boeren zo weinig mogelijk schade, dus een gecontroleerde inlaat van water, en een goede compensatieregeling. Dat is een van de redenen waarom ik in het bestuur zit".

Lees hier het volledige interview met Gerard Korrel (pdf).
 
 
 
De Stichting Beschermers Amstelland heeft als doel om de kwaliteit en de waarde van het Amstelland te behouden. Waterschap Amstel, Gooi en Vecht speelt een rol in het netwerk van beschermers, onder andere door het meedoen aan de jaarlijkse Amstellanddag.
Meer informatie over Beschermers Amstelland vindt u op www.beschermersamstelland.nl. Hier kunt u ook de Atlas Amstelland bestellen.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.