31 oktober 2012

CDA AGV blij met Pact van Poldertrots (Groot Mijdrecht Noord)

De CDA-fractie in het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is blij met de ondertekening van het Pact van Poldertrots. Het belangrijkste is dat aan een periode van onzekerheid voor de bewoners van de polder Groot Mijdrecht Noord (GMN) daarmee een einde is gekomen. Een van de ondertekenaars is Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Provinciale Staten van de provincie Utrecht stelden op 2 juli 2012 een nieuwe variant als eindbeeld voor de toekomstige inrichting van GMN-oost vast, de „versoberde veenribbenvariant‟. Van ‘versobering’ is sprake omdat rijksbezuinigingen op de EHS (Ecologische Hoofd Structuur) de realisatie en financiering van eerdere plannen in de weg stonden.

Het planproces over de toekomst van GMN heeft de afgelopen jaren onrust en onzekerheid in het gebied veroorzaakt. De bewoners vroegen om langdurige (twee generaties) planologische rust. Hoewel bestuurlijk juridisch hierover geen harde afspraken konden worden gemaakt wilden de provincie en gemeente aan de behoefte van de bewoners van GMN aan duidelijkheid en rust in het gebied tegemoetkomen. Nico de Dood, lid van de CDA-AGV-waterschapsfractie en lid van de CDA gemeenteraadsfractie van de gemeente De Ronde Venen was ook jarenlang actief als lid van de bewonerscommissie GMN. “Het is goed dat er nu einde komt aan de periode van onzekerheid. De inzet van de bewonerscommissie is beloond, en het is belangrijk dat er draagvlak is”.

In de Versoberde Veenribbenvariant is afgesproken dat er minder moeras komt, dat er kades om het moeras worden aangelegd, dat er ruimte zal zijn voor particulier natuurbeheer en dat alleen nog maar gronden verworven kunnen worden op basis van van vrijwilligheid. Dat is het eindbeeld van de inrichting voor de polder Groot Mijdrecht Noord-Oost. Groot Mijdrecht Noord-West kent nu geen natuuropgave meer. Bebouwing en infrastructuur blijven behouden. Eerder door de provincie aangekochte woningen worden zo snel als mogelijk te koop aangeboden.

Er is afgesproken dat het eindbeeld van de inrichting wordt opgenomen in de Provinciale Ruimtelijke Structuurvisie, het natuurbeheerplan, het gemeentelijke bestemmingsplan en het door het waterschap vast te stellen watergebiedsplan.

Het dagelijks bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is van mening dat de intentieverklaring de eigen verantwoordelijkheid van het waterschap niet aantast om zo nodig maatregelen te nemen ter verbetering van de waterhuishoudkundige situatie. Het proces van ruimtelijke ordening is nu afgesloten, maar het waterschap worstelt nog wel met het probleem van zoute kwel.

De reactie van waterschap AGV op het (concept) Statenvoorstel voor inrichting van Groot Mijdrecht Noord-oost (GMN-oost) volgens de "versoberde veenribbenvariant".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.