16 mei 2014

CDA-fractie bezoekt innovatief, duurzaam, drijvend kantoor van Waternet

Op vrijdag 16 mei 2014 bracht de CDA waterschapsfractie een werkbezoek aan het drijvend kantoor van Waternet dat ligt bij de Papaverweg in Amsterdam-Noord. Waternet is de beleidsvoorbereidende en uitvoerende organisatie van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en van de gemeente Amsterdam.

Een drijvend kantoor neemt minder ruimte in beslag dan een gebouw op de kade en dat heeft zo zijn voordelen. Oorspronkelijk wilde Waternet wil zo ruimte maken voor de herontwikkeling van Amsterdam-Noord, maar door de financieel-economische crisis zijn veel bouwactiviteiten uitgesteld. Het gebouw meet 31 bij 12 meter en bevat drie lagen. Het is volledig duurzaam volgens het ‘cradle to cradle concept’ gebouwd. De hele gevel is van riet: een natuurlijke bodywarmer, die ook onderhoudsarm is. Daarnaast zijn beproefde duurzame technieken gebruikt zoals een zonneboiler voor warm tapwater. Voor verwarming en verkoeling zijn zowel op het dak als in de bodem van de ark collectoren aangebracht. Het temperatuurverschil daartussen wordt benut door een warmtepomp. Warm tapwater komt van de collectoren op het dak. Een gasaansluiting is er niet; eventueel bijverwarmen gebeurt elektrisch. Alle materialen kunnen gerecycled worden. Het gebouw is ontworpen door Attika Architecten te Amsterdam, gebouwd door ABC Arkenbouw uit Urk en op locatie afgeleverd in 2011.

De locatie van Waternet op de Papaverweg is o.a. de thuishaven voor de bagger- en drijfvuilvisboten die de grachten en vaarwegen van Amsterdam schoonmaken. De CDA-fractie heeft zich uitgebreid laten informeren over deze werkzaamheden van Waternet. Met de schepen die enkele malen in de week door de grachten gaan worden door Waternet vele tonnen afval, zwerfvuil, fietsen en scheepswrakken uit de grachten verwijderd. Dat doet Waternet omdat deze wrakken overlast veroorzaken en schade kunnen veroorzaken aan walmuren en (woon)boten. Als deze niet tijdig door eigenaren boven water worden gehaald, kan het zijn dat de door Waternet geborgen vaartuigen worden gesloopt. De vervuiling wordt bestreden om de kwaliteit van het oppervlaktewater te verbeteren. De grachten en vaarwegen zijn geen riool. De CDA-fractie concludeert dat ‘Handhaving’ een belangrijke taak is van Waternet.

 

Zie hier de videofilm over ‘The making of het drijvend kantoor van Waternet’ .

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.