10 mei 2014

CDA Noord-Holland kiest lijsttrekkers verkiezingen 2015

Verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen

 

Het CDA Noord-Holland heeft in een ledenvergadering in Heemstede de lijsttrekkers gekozen voor de verkiezingen voor Provinciale Staten en voor de Waterschappen. Deze verkiezingen vinden tegelijkertijd plaats op 18 maart 2015. Voor de waterschappen wordt er dan voor het eerst gekozen in het stemhokje, volgens de procedures van de Kieswet, en niet langer via briefstemmen.

Voor de provincie wordt Jaap Bond opnieuw de lijsttrekker van het CDA Noord-Holland, voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wordt dat Wim Zwanenburg, en voor het waterschap Hollands Noorder Kwartier wordt dat Jan Kramer.

Het CDA Noord-Holland zoekt nog geschikte kandidaten voor zowel de Provinciale Staten als de Waterschappen. Voor het waterschap Amstel, Gooi en Vecht vindt er afstemming plaats tussen de provinciale afdelingen Noord-Holland en het Utrecht, omdat het werkgebied van dit waterschap provinciegrensoverschrijdend is. Voor het derde Noord-Hollandse waterschap Rijnland vindt overleg plaats tussen de provinciale afdelingen Noord-Holland en Zuid-Holland, waarbij de provinciale afdeling Zuid-Holland leidend is in de keuze van een lijsttrekker.

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) presenteerde onlangs een rapport over het Nederlandse waterbeleid. Het rapport, gemaakt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de Unie van Waterschappen, concludeert dat het Nederlandse waterbeheer uitstekend functioneert tegen relatief lage kosten en dat de waterschappen daarin een essentiële rol spelen. De waterschappen beschikken over een eigen financieringsstelsel. Het heffen van waterschapsbelastingen  is een van de pijlers van doelmatig en effectief waterbeheer. Het eigen stelsel voorkomt dat het waterbeheer moet concurreren met andere overheidstaken. Minister Schultz (I&M) concludeerde vervolgens dat zij geen aanleiding meer ziet om bestuurlijke of organisatorische veranderingen door te voeren bij de waterschappen. Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) werkt nog wel aan een plan om de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland te laten samengaan, maar zijn plan om provincies samen te voegen tot landsdelen stuit op veel weerstand van de betrokken provinciebesturen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Meer informatie:

www.cda.nl/noord-holland/alv/

www.facebook.com/cda.noordholland

www.cda/nl/agv

www.facebook.com/CDA.AGV

Twitter: @CDANH, @CDAwatersfrAGV, @CDAHHNK, @JaapBond, @WimZwanenburg, @jankramerco

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.