02 november 2008

CDA vindt communicatie met bewoners langs het Nauwe Gein onvoldoende

Het CDA Amstel, Gooi en Vecht ontving een verzoek van ‘Behoud van vaargenoegen langs ’t Gein’ om een reactie op het voornemen van Waternet om het afmeren van kleine bootjes langs 't Nauwe Gein en de Angstel direct te verbieden.

Hieronder volgt onze reactie:

In zijn algemeenheid vinden wij dat als je regels opstelt, je deze ook moet toepassen en handhaven. De regels in het Nauwe Gein zijn duidelijk: vrijhouden van aangelegde, afgemeerde bootjes. Deze regels zijn vastgesteld in de nota Vaarwegen van 2006.

De diepte bij het spoor is echter nog naar 80 centimeter, terwijl in de nota Vaarwegen gesproken wordt over een diepte van 1,10 meter. Dit correspondeert dus niet. Daarom denken wij dat het noodzakelijk is om de maatvoering van de schepen die door het Nauwe Gein varen aan te passen, waardoor het wellicht mogelijk blijft om nog steeds kleinere boten af te laten meren en te laten liggen langs het “Nauwe Gein”.

Het CDA wil een nieuwe richtlijn laten vaststellen en geen vaartuigen van 12 meter lengte en 3 meter breedte door het "Nauwe Gein".

In dit soort gevallen is er al geruime tijd gedoogd, maar is er vaartechnisch ineens sprake van een nieuwe situatie door de aanleg van het aquaduct voor de trein. Wij willen dan dat er zeker met de belanghebbenden overleg moet plaatsvinden om te zien hoe er een oplossing kan worden bereikt bij voorkomende problemen. Wij kunnen ons dan niet voorstellen dat van de een op de andere dag de boten weg zouden moeten en dat daar slechts mededelingen over worden gedaan door het waterschap. Indien aan dezelfde vaarweg een eind verderop een vernauwing is die minder breedte toelaat dan op de plek waar de nu afgemeerde bootjes liggen, dan vinden wij dat het waterschap pragmatischer met de bestaande situatie om zou moeten gaan. In de Nota Vaarwater op Orde (uit 2006) wordt ook gesproken over ontheffingverlening (een juridische vorm van vergunningverlening). Deze zou ook op het afmeren van de bootjes in Abcoude bij ’t Nauwe Gein kunnen worden verleend.

U somt in uw persbericht een aantal bezwaren op die u heeft geuit in de richting van AGV/Waternet.

1. In het verleden hebben zich, ondanks de afgemeerde boten, nooit problemen voorgedaan bij de doorvaart van langsvarende boten.

2. Het Hoogheemraadschap heeft geen idee hoeveel passerende boten er volgend jaar worden verwacht.

3. Bewoners worden voor een voldongen feit geplaatst, er zit niets anders op dan je boot te verkopen. Het Hoogheemraadschap heeft niet nagedacht over vervangende oplossingen voor deze direct belanghebbenden.

4. Bij alle afgemeerde boten van bewoners langs het Nauwe Gein blijft meer vaarbreedte over dan bij de smalste plek bij de brug in de Hoogstraat. Passeren is geen probleem.

5. Afgemeerde bootjes hebben een preventieve werking voor al te snel en roekeloos varend bootverkeer, ze fungeren als natuurlijke verkeersdrempels.

6. Er zijn stoplichten gepland bij begin en eind van het Nauwe Gein wat op een simpele manier één richtingverkeer mogelijk maakt. Een afmeerverbod wordt daarmee overbodig.

7. Bewoners langs het Nauwe Gein zijn verplicht hun beschoeiing te onderhouden. Daar staat in de toekomst niets meer tegenover: het vaargenot is voor de boten van buiten, bewoners van Abcoude en Baambrugge krijgen het nakijken: wel de lasten, niet de lusten.

8. Het Hoogheemraadschap streeft er naar jaarlijks duizenden boten door Abcoude te laten passeren, het kleinschalige karakter van het Gein wordt hiermee bedreigd.

Het is teleurstellend te moeten lezen dat Waternet zich niet ontvankelijk toonde voor deze bezwaren en voorstellen. U schreef dat ook op het voorstel van de werkgroep om voor het nemen van deze rigoureuze maatregel eerst een jaar het effect van de plaatsing van de stoplichten af te wachten, Waternet niet in wilde gaan.

Wij staan daarentegen positief tegenover bovengenoemde bezwaren en voorstellen en het voorstel om na een jaar een evaluatie uit te voeren. Of daarmee kan bewerkstelligd worden dat alle nu afgemeerde bootjes kunnen blijven liggen is onzeker. Dat kunnen wij op grond van de ons thans voorliggende informatie ook niet geheel beoordelen. Wel wil het CDA bij verkiezing in het nieuwe Algemeen Bestuur van Hoogheemraadschap na de waterschapsverkiezingen bepleiten dat AGV/Waternet een nieuw communicatiebeleid opstelt. De presentatie van beleid zoals u die heeft ondervonden stuit ons tegen de borst. Ook ten aanzien van bovenstaande bezwaren en voorstellen zullen wij in het nieuwe AB van AGV te zijner tijd op herevaluatie aandringen.


 Copyright ©2008 Wim Zwanenburg

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.