25 april 2022

Dijkverbetering Geerkade-West afgerond

Dijkverbetering Geerkade-West bij Wilnis afgerond, met dank van de recreatievereniging voor ‘ombudsvrouw’-rol van CDA-fractielid Astrid

Afronding dijkversterkingsproject

De dijk Geerkade-West ligt in de provincie Utrecht, in de gemeente De Ronde Venen, in Wilnis. Deze regionale waterkering is 1636 meter lang en loopt van de Ingenieur Enschedeweg tot aan de Oudhuizersluis. Deze dijk voldeed bij toetsing voor 640 meter niet meer aan de veiligheidsnormen, omdat de dijk niet hoog en niet sterk genoeg meer was. Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht is verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de dijk. Er werd een ontwerpdijkverbeteringsplan opgesteld dat is vastgesteld door het dagelijks bestuur op 7 april 2020 en dit plan lag ter inzage van 15 april 2020 tot en met 26 mei 2020. In afstemming met de omgeving is het definitieve dijkverbeteringsplan in oktober 2020 vastgesteld met daarin de maatregelen om de dijk weer op hoogte en sterkte te brengen. 
    
In dit geval kwamen twee projecten mooi samen, want hier, op deze dijk ligt ook de toegangsweg naar het Waterkwaliteitsscherm dat gerealiseerd moest worden om brak water vanaf de Amstel tegen te houden voor de achterliggende polders. (Zie voor hier meer info over het Waterkwaliteitscherm op de site van Waternet). 

In februari 2021 werd door de nutsbedrijven en een aannemer begonnen met de voorbereiding van het dijkversterkingsproject door het verleggen van kabels en leidingen. Eind maart 2021 startte de kap van diverse bomen ten behoeve van de dijkverbetering en begin april starten de werkzaamheden aan het dijkvak waar de dijk niet hoog genoeg was, o.a. met het plaatsen van nieuwe beschoeiing. De dijk is een halve meter opgehoogd en voorzien van een vurenhouten damwand over een lengte van circa 550 meter. Dat laatste was nodig om doorlekken van de dijk tegen te gaan. Alles is vanaf het water gedaan. De waterzijde van de dijk is met categorie 1 klei aangevuld (ca. 1000 kuub uit de lokale grondbank), Het binnentalud van de dijk is versterkt met ca. 3500 kuub categorie 3 klei. De dijk ligt weer op hoogte en is weer sterk genoeg voor de komende jaren. 

Inzet voor bereikbaarheid recreatieterrein 

Tijdens de uitvoering van het dijkversterkingsproject was er in het bijzonder aandacht van de recreatie-vereniging Veen-Vliet voor de bereikbaarheid van het recreatieterrein tijdens de uitvoering van de werkzaamheden. De recreatievereniging vond aanvankelijk dat de maatregelen die zouden worden genomen niet toereikend genoeg zouden zijn en wenste extra maatregelen in de vorm van een rijplatenbaan door een aanliggend weiland.
Een zienswijze van de recreatievereniging op dit punt werd door het DB afgewezen, omdat het DB van mening was dat de overlast binnen maatschappelijk aanvaardbaar overlastnormen zou vallen en dat de voorgestelde extra maatregel van het aanleggen van een platenbaan te hoge kosten, overlast op de aanliggende percelen en extra uitvoeringsrisico’s met zich mee zou brengen.

CDA-fractielid Astrid Verweij nam met de beantwoording van de Zienswijze van de recreatievereniging Veen-Vliet door het DB en de betreffende ambtenaren niet zonder meer genoegen. Zij stelde aanhoudend vragen over de mogelijkheid om een platenbaan aan te leggen tijdens de uitvoering van het dijkversterkingsproject zodat het recreatieterrein toch optimaal bereikbaar zou blijven. 

Astrid Verweij stelde dat op het recreatiepark ook een aantal mensen permanent (toegestaan) woont. “Deze bewoners moeten ook naar hun werk kunnen en ook de postbode en andere bezorgers/ vuilniswagens en hulpdiensten zouden ook de locatie moeten kunnen bereiken.
De voorgestelde 10 parkeerplaatsen zouden ver van het park af worden gerealiseerd, waarbij de bewoners dan ook door het werkvlak van de aannemer naar het recreatieterrein zouden moeten lopen. Astrid Verweij was van mening dat een rijplatenbaan misschien wel veel goedkoper zou kunnen zijn dan een parkeerplaats met een met looppad.

Uiteindelijk werd door Waternet en het waterschap AGV bij de aanbesteding gekozen voor een aannemer (de firma Kleywegen) die voor de uitvoering van het project een variant had voorgesteld met een tijdelijke ontsluitingsweg die naast autoverkeer, ook voor fietsers, rolstoelen en voetgangers toegankelijk zou zijn. Deze ontsluitingsweg zou alleen nodig zijn tijdens de kruinophoging. Tijdens de andere werkzaamheden bleef recreatieterrein Veen-Vliet via de normale weg bereikbaar.

De reactie van de recreatievereniging Veen-Vliet

“Alles is bijzonder goed verlopen en de communicatie met Waternet en de firma Kleywegen was helemaal top. De toegankelijkheid werkte uiteindelijk voor iedereen prima. We zitten er weer keurig netjes bij en iedereen is gelukkig en tevreden. Astrid, we zijn dus heel erg blij met je inspanningen om dit voor elkaar te krijgen en we willen je bij deze nogmaals hartelijk bedanken voor je inzet”.

Zie hier de informatie over het dijkversterkingsproject op de site van het waterschap en hier op de website van Waternet. 

Bekijk de animatiefilmpjes over ‘Wonen aan een dijk’.

Woont u aan een dijk? Bekijk dan de animatieserie van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Er zijn 5 filmpjes. Daarin legt het waterschap uit waar u rekening mee moet houden. Waarom goed onderhoud aan dijken zo belangrijk is. En hoe u kunt meedenken over het onderhoud aan de dijk.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.