08 december 2012

Discussie over waterschappen in Financieele Dagblad

Naar aanleiding van een opinieartikel over de positie van de waterschappen in Het Financieele Dagblad van 30 november 2012, stuurde Wim Zwanenburg een reactie. Zijn email werd ingekort. Hieronder kunt u in de ingezonden volledige reactie lezen:

De waterschappen liggen onder vuur in het Regeerakkoord van de VVD-PvdA-coalitie (opschaling, schrappen uit de Grondwet enz.). In het artikel van de heren Peter Felix en Frits Stevens, beiden management consultant, in het FD van 30 november wordt opnieuw een steen in de vijver gegooid door op de besparingsmogelijkheden bij opheffing van de waterschappen te wijzen.

Wat leuk toch van het FD dat ze ook gelijk hun tekenaar aan het werk hebben gezet. Deze verbeeldt precies wat de gevolgen zullen zijn als dit 'goedbedoelde' advies van deze managementconsultants wordt uitgevoerd. De tekenaar laat een overstroming zien rond het waterschapskantoor dat "wegens reorganisaties" werd gesloten. De schrijvers zullen deze cartoon wel niet van te voren gezien hebben.......

Het recept dat beide management consultants voorschrijven klinkt tamelijk bekend in de oren: een pleidooi voor flexibiliteit, schaalvergroting en efficiency, en het doorknippen van de link met de maatschappelijke inbedding, want dat overleg is lastig, levert alleen "bestuurlijke drukte" op. En natuurlijk, we kunnen ook nog de kwaliteit van de dienstverlening aan de burger verbeteren....."door meer bedrijfsmatig te werken".

Alsof we nog niet genoeg hebben gezien van de schaalvergroting bij ziekenhuizen, zorginstellingen, woningbouwcorporaties en (hoge) scholen. Maar tja, er liggen honderden miljoen aan besparingen in het verschiet, vooral als we "denken vanuit taken en niet vanuit de bestuursinvalshoek" en "door uit te gaan van een optimalisatie per taakveld kunnen forse besparingen, in de orde van 20-30% van de waterschapslasten, worden gerealiseerd". Mogelijk wel 550 miljoen euro!

Blijkbaar hebben de auteurs ook geen kennis genomen van het COELO-rapport over de besparingsmogelijkheden in het waterbeheer, van M.A. Allers, en C.Hoeben (uit 2010), waarin gesteld werd dat er zeker besparingen mogelijk zijn bij het waterbeheer, mede door opschaling, maar dat het besparingspotentieel veel lager uitvalt dan die 550 miljoen euro en dat de onderbouwing van veel besparingsplannen feitelijk ontbreekt.

In het artikel wordt ook het integrale karakter van waterbeheer niet onderkend, en al helemaal niet ingezien dat (door de samenwerking en de synergie) dáár juist de winst zou kunnen liggen. Het artikel stelt wel dat de nieuwe afwaterbedrijven ....."tevens als opdracht mee moeten krijgen om met gemeenten beheer en onderhoudscontracten te sluiten voor de gemeentelijke rioleringen".....alsof daartoe niet al pogingen in het werk worden gesteld. En het lijkt er op dat deze auteurs Waternet, de uitvoerende organisatie van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam op het gebied van het waterbeheer, niet kennen. Er staat ook nog dat het ....."Logisch is om deze afspraken te verankeren in het bestuursakkoord water"..... alsof dit streven al niet in het Nationaal Bestuursakkoord Water is opgenomen. En natuurlijk is alles "op zichzelf logisch en vrij eenvoudig realiseerbaar". 

De auteurs zien nog een ander belangrijk element totaal over het hoofd. Velen realiseren zich niet dat de waterschappen PEILBESLUITEN nemen. En dat die voor iedere polder iedere 10 jaar in principe opnieuw moeten worden genomen.....Om iedere polder ligt een dijk. (Bestuurlijke) Schaalvergroting levert daar niet veel op, want die dijk blijft liggen.  We zullen nog heel wat moeten communiceren om onze boodschap uit te dragen. Waterschappers, let op uw saeck….

Met vriendelijke groeten,

Wim Zwanenburg

Fractievoorzitter CDA-fractie in het Algemeen bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht

Twitter: CDAwatersfrAGV

0642350938

Artikel in FD 30 nov 2012, Denken vanuit taken en niet vanuit bestuursinvalshoek, Honderden miljoenen euro's te besparen met slim reorganiseren van waterschappen (pdf).

FD, ingezonden brief, reactie van Wim Zwanenburg (FD 8 december 2012), op opinieartikel  in FD van 30 november 2012 doorvan de heren Felix en Stevens (pdf).

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.