31 maart 2011

Droge voeten in de polder Bijlmermeer

In de afgelopen jaren komen door de klimaatsverandering wolkbreuken voor die van een kalme rustige rivier een onstuimige watermassa maakt met soms een metershoge waterstand, met als gevolg wateroverlast die veel schade kan veroorzaken.

In 2008 startte het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), dat gaat over de waterkeringen zoals dijken en kaden, in samenwerking met Waternet, een dijkverbeteringprocedure voor de dijken langs het Gein. Daartoe werd een klankbordgroep voor belangstellenden ingesteld. Het CDA heeft daar in het begin ook een bijdrage aan geleverd vanwege de belangen die op het spel staan voor de bewoners van Zuidoost. Ook vond de CDA-stadsdeelfractie van Amsterdam Zuidoost het behoud van zoveel mogelijk bomen langs de Gein belangrijk, en van de skyline van het Gein, de horizon van Amsterdam-Zuidoost.

Eind april 2010 kwam Waternet met een concept variantennota met diverse oplossingen voor de verbetering en versterking van de Geindijken tussen Abcoude en Driemond. Het CDA stelt nu de vraag hoe het zit met de waterkeringen van de riviertjes de Gaasp/Weespertrekvaart, de Bullewijk/Holendrecht en die van het Amsterdam-Rijnkanaal. Stel dat na een lange regenperiode en een wolkbreuk de hoogte van het water in de rivieren toeneemt en de afvoer van het water gaat te traag, of als er in het Amsterdam-Rijnkanaal een ongeluk plaatsvindt; wat gebeurt er dan als de waterkeringen doorbreken en overstromen in de polder van de Bijlmermeer?

Zie de website van CDA Amsterdam Zuidoost voor het oorspronkelijke bericht

Lees hier de gehele Nota veiligheid waterkeringen rond en in polder Bijlmermeer van de CDA-stadsdeelfractie van Zuidoost.

Reactie Wim Zwanenburg, CDA-fractievoorzitter in het Algemeen Bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV): "Wij zijn verheugd dat (deel)gemeenteraadsfracties aandacht besteden aan het waterbeheer en de zorg voor veiligheid. Hulde aan Henk de Boer voor zijn inbreng en het schrijven van deze nota. Goed dat deze vragen gesteld worden. Wij vinden het belangrijk dat het waterschap en de (deel)gemeenten samenwerken. Het Dijkverbeteringsplan Gein heeft de volle aandacht van Gerard Korrel, CDA-er en DB-lid bij AGV die dit in zijn portefeuille heeft".

Bericht op website waterschap Amstel, Gooi en Vecht: Dijken langs het Gein sterker dan gedacht

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.