11 mei 2012

Droge voeten van de sluizen bij IJmuiden tot de polders bij Weesp

Op donderdag 10 mei 2012 bezochten de leden en duoleden van het Algemeen bestuur van AGV het gemaal IJmuiden. Een voor AGV heel belangrijk gemaal omdat het wateroverschot uit de boezem van het AGV-gebied via het Amsterdam Noordzeekanaal en via dit gemaal terecht komt in de Noordzee. Het gemaal is ook een van de zeeweringen, moet er tegen bestand zijn om een flinke storm te doorstaan, en is dus een primaire waterkering en een stormvloedkering. Voor Amsterdam is een goede afvoer via de boezemwateren van groot belang. Amsterdam is onderdeel van het Stroomgebied Amsterdam-Rijnkanaal – Noordzeekanaal.

Na een snelle reis per Fast Ferry werden de AB-leden door een gids van Rijkswaterstaat bijgepraat over de capaciteit en de werking van het gemaal, de techniek en de veiligheidsaspecten, over de zouttong, pompen en bellenschermen.

De AB-leden kregen een presentatie over het belang van de veiligheid van sluizencomplex IJmuiden voor het werkgebied van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Wat zou er gebeuren bij een doorbraak (overloop en golfoverslag, en erger) bij de Noordersluis? Dan is er een waterstandsverloop na doorbraak waarvan het effect na enkele dagen nog merkbaar is van IJmuiden tot in Weesp.

Aan de AB-leden werd ook nog een film vertoond die terug te zien is op Youtube. De 6 grote pompen moeten hun werk doen als er niet gespuid kan worden en van het natuurlijk hoogteverschil geen gebruik gemaakt kan worden. Sinds 1975 wordt er bij de sluizen van IJmuiden gebruikt gemaakt van pompen en niet langer alleen maar gespuid. Normaal gesproken wordt 2/3 gespuid en 1/3 gepompt.

Twee keer per jaar brengt het Algemeen bestuur een bezoek aan een voor AGV belangrijk onderdeel van het watersysteem.

Foto: Jan Koster (AB-lid AGV). Op het midden van de foto staat Gerard Korrel, voor het CDA DB-lid van AGV.

Voor verdere documentatie op Youtube. 


En over de Zuidersluis is ook een en ander terug te vinden. 

Kijk voor uitleg over gemalen op Wikipedia.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.