13 april 2012

Goed initiatief van waterschap Zuiderzeeland met Waterdossier

Waterrampen in Nederland en Europa

Rampen zijn dichterbij dan je soms denkt. In Nederland viel de laatste waterdode, als gevolg van een overstroming, in februari 1953 tijdens de Waternoodramp. Hoe anders is dit in alleen nog maar de rest van Europa. Daar vallen jaarlijks doden en gewonden door wateroverlast.

In Nederland zijn we gewend om te leven we met de grilligheid van water, we hebben onze waterhuishouding goed op orde. We weten niet beter. Water heeft twee kanten: bij mooi weer genieten we ervan. Maar als het stormt kan het water onstuimig krachtig en gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn we in ons land, mede door het werk van de Nederlandse waterschappen, hierop goed voorbereid en kunnen we snel schakelen en anticiperen.

1800 doden

Ondanks dat de Waternoodramp van februari 1953 al 59 jaar is geleden, weet de gemiddelde Nederlander veel van deze ramp. Feiten als dat naast de gigantische materiële schade, ook doden   (1800) te betreuren waren en dat heel veel vee is omgekomen, leren kinderen nog steeds op school. Maar dat er jaarlijks mensen omkomen door waterrampen in de landen om ons heen, haalt alleen nog pagina 5 van de krant. 

De Waternoodramp was voor de Nederlandse overheid het startsein was om nog serieuzer werk te maken van onze veiligheid met water. Daarom zijn de nooit geëvenaarde Deltawerken gebouwd. Deze hebben ons wereldberoemd gemaakt. Nederland geldt in de wereld als het voorbeeld hoe je in een laaggelegen delta toch veilig kunt wonen, werken en recreëren.

Rampen dichterbij dan je soms denkt

Hoe anders is dit in de rest van Europa. Daar vallen helaas jaarlijks doden en gewonden door wateroverlast. Uit de hele wereld komen ‘watermensen' en ‘waterbestuurders' kijken hoe we het in Nederland allemaal hebben geregeld en georganiseerd. En toch hoor je hier regelmatig geluiden dat die waterschappen wel kunnen worden opgeheven.

Het Waterdossier

Daarom heeft Waterschap Zuiderzeeland eens geïnventariseerd in de landen om ons heen. Negen landen in Europa waar ze heel veel last hebben gehad van het water. Niet 59 jaar geleden, maar onlangs. Wateroverlast met doden, veel materiële schade en totale ontreddering. Waterschap Zuiderzeeland heeft expres gekozen voor de landen om ons heen en niet voor de rest van de wereld. Van de rest van de wereld zouden we net zo'n Waterdossier kunnen samenstellen. Maar de negen gekozen landen kunnen we makkelijk met de auto naar toe en waar we op vakantie gaan: gewoon onze ‘buren'.

Bestaansrecht Waterschappen

Om het bestaansrecht en belang van de waterschappen aan te tonen heeft Waterschap Zuiderzeeland het Waterdossier opgesteld.  In het Waterdossier laten wij zien wat het kan betekenen als we de essenties van de functionele democratie, de waterschappen, opheffen en onderbrengen bij bijvoorbeeld de algemene democratie. Opheffen zou op termijn een ramp kunnen betekenen. Download een pdf van het Waterdossier (pdf) .

Zie ook: Deltacommissaris Wim Kuijken neemt eerste exemplaar van het Waterdossier in ontvangst tijdens de Waterontmoeting

Reactie van Wim Zwanenburg, namens de CDA waterschapsfractie Amstel, Gooi en Vecht: "Dit is een goed initiatief van wateschap Zuiderzeeland. In ons waterschap Amstel, Gooi en Vecht moeten we dit ook aan de orde stellen. Het Waterdossier kan toegevoegd worden aan het voorlichtingsmateriaal en gebruikt worden in de communicatie, op de website, en in het onderwijs. Het blijft zeer belangrijk dat wij de veiligheid van onze dijken op orde houden". Zie ook, "Waterveiligheid bij AGV relatief goed op orde".

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.