23 september 2010

Hollandse nuchterheid kenmerkt eerste Deltaprogramma

Ons land nu en in de toekomst beschermen tegen hoog water en de zoetwatervoorziening op orde houden. Dat is het belangrijkste doel van het eerste Deltaprogramma dat minister Camiel Eurlings (CDA, verantwoordelijk bewindspersoon voor het Deltaprogramma) op 21 september aan de Tweede Kamer heeft aangeboden. Dit ‘Deltaplan nieuwe stijl’ is, op voorstel van de deltacommissaris, opgesteld met Hollandse nuchterheid. Het is gebaseerd op metingen en de KNMI-scenario’s uit 2006 en staat voor een veilige en flexibele aanpak.

Het Deltaprogramma bevat maatregelen om op korte termijn de veiligheid van onze delta op orde te krijgen en biedt houvast voor de voorbereiding op de toekomst.

Het eerste Deltaprogramma, ‘Werk aan de Delta. Investeren in een veilig en aantrekkelijk Nederland, nu en morgen’, is als onderdeel van de begrotingsstukken van Verkeer en Waterstaat aan de Tweede Kamer aangeboden. Het eerste Deltaprogramma is in opdracht van het kabinet opgesteld door de deltacommissaris, Wim Kuijken. 

In het Deltaprogramma gaat het om het op orde krijgen van de huidige veiligheid en om de voorbereiding op de toekomst. Het gaat erom niet te veel maar ook niet te weinig maatregelen te nemen. En om deze maatregelen niet te vroeg maar ook niet te laat te nemen.

Deltabeslissingen

De deltacommissaris bereidt vijf deltabeslissingen voor, die voor 2015 worden voorgelegd aan het kabinet. Deze beslissingen gaan over de normen van onze belangrijkste dijken en andere waterkeringen, over de beschikbaarheid van zoetwater, over het peil van het IJsselmeer over de manier waarop het Rijnmondgebied veilig kan blijven zonder aan economische waarde in te boeten en over hoe bij de ontwikkeling van buurten en wijken rekening kan worden gehouden met water.

Zoals in het Deltaprogramma staat: ‘We meten en weten dat de temperatuur en het zeewaterpeil stijgen, de bodem daalt en dat de extremen, nat en droog, verder toenemen. Dat betekent dat we de bescherming van Nederland tegen het water moeten verbeteren, zeker als we een ramp voor willen zijn. Daarnaast is de huidige bescherming niet helemaal op orde.’

De welvaart van ons land is mede aan het water te danken, maar water kan ook onvoorspelbaar zijn en gevaarlijk. De bevolking is de afgelopen decennia flink gegroeid en de economische waarde van ons land is door de gestegen welvaart toegenomen. Een overstroming zou zowel menselijk als economisch grote schade veroorzaken.

Nauw samenwerken

Sinds de bouw van de Deltawerken is ons land de best beveiligde delta ter wereld. Alleen door blijvend te investeren, kunnen we dat zo houden. Daarbij spelen veel aspecten een rol, zowel op het gebied van leefomgeving en economie als op het vlak van natuur, landbouw en recreatie. Daarom is begin dit jaar een deltacommissaris aan het werk gegaan, als verbindende factor en om tempo te maken. Hij werkt nauw samen met verschillende ministeries, provincies, gemeenten, waterschappen, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en burgers.

Het kabinet heeft, mede op verzoek van de Tweede Kamer, een deltacommissaris aangesteld om het Deltaprogramma op te stellen, te actualiseren en (doen) uitvoeren voor het kabinet. Het Deltaprogramma is de reactie van het kabinet op het advies van de Commissie Veerman (2008).

Bron: www.deltacommissaris.nl

Kijk hier voor een presentatie tijdens een Thema-vergadering van het Algemeen Bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht AGV en het Deltaprogramma, deelprogramma Veiligheid.

Gerard Korrel, DB-lid bij AGV namens het CDA, heeft Veiligheid en Primaire keringen in zijn portefeuille

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.