Inbreng CDA fractie bij het Ontwerp Waterbeheerprogramma AGV 2022-2027
Tijdens de commissievergadering van 26 mei 2021 werd het Ontwerp Waterbeheerprogramma AGV 2022-2027 besproken en vrij gegeven voor de inspraak in de zomer van 2021. Hieronder leest u de inbreng van de CDA-fractie bij monde van fractievoorzitter Wim Zwanenburg.
Voorzitter,
Voor ons ligt het Ontwerp Waterbeheerprogramma AGV 2022-2027, een veelomvattend en zeer ambitieus programma, waar in de lijnen, zoals getekend in het AGV Bestuursakkoord 2019-2023 worden uitgewerkt. Niet echt veel nieuws, maar er is wel sprake van ronkend taalgebruik. Zo wordt er zelfs gesproken over een kantelpunt, gelukkig maar 1 keer, want wij zijn vooral voortzetting van het goede beleid van de afgelopen jaren en we willen niet alles op zijn kop zetten. Natuurlijk staat het waterschap wel voor nieuwe uitdagingen, ook op het RO-terrein, met name ook voor klimaatadaptief beleid, maar de CDA-fractie wil niet dat de klassieke waterschapstaken volledig verdrongen worden. We verwijzen ook naar onze inbreng bij de recente Algemene Beschouwingen.
We moeten als waterschap onze eigen rol kennen. Natuurlijk moeten we nieuwe taken en uitdagingen wel oppakken, maar het plan bevat een enorme opsomming, er mag niets achteruit gaan…en er is weinig prioritering in het beleid. Wij maken ons in dit verband wel zorgen over de kosten en de ontwikkeling van de waterschapsbelastingtarieven. Het CDA staat een geleidelijke en beperkte stijging van de tarieven voor. Wij verlangen een goede, zorgvuldige onderbouwing van alle nieuwe uitgaven.
Het is opvallend dat in het Ontwerp WBP AGV 2022-2027 geen meerwaarde wordt toegekend aan de watercyclus, het hebben van een uitvoerende organisatie die zich als watercyclusbedrijf presenteert. Wel wordt er over integraliteit van het waterbeheerbeleid gesproken, over integraal waterbeheer, maar als het gaat over de waterketen, gaat het vooral, of eigenlijk uitsluitend over de afvalwaterketen. Kunnen er nog opmerkingen worden opgenomen in een latere versie van het WBP over de meerwaarde van het watercyclusbedrijf (Waternet)?
Wij willen ook wel dat het waterschap zich actief bemoeit en zich uitspreekt over veel ontwikkelingen op het gebied van Ruimtelijke Ordening, maar daar gaat het waterschap niet zelf over, wel de provincies en gemeenten. Ons waterschap moet ook zijn beperkingen kennen, wel vroegtijdig meespreken en adviseren, wel een dialoog aangaan, maar je moet niet alles willen. Over de eigen rol van het waterschap is het Ontwerp WBP AGV 2022-2027 niet voldoende duidelijk. Als we bijv. naar Tabel 3.1 kijken zien wel veel wet- en regelgeving vanuit Europa en vanuit de nationale overheid op de waterschappen afkomen. Vervolgens een kolom met Verplichtingen voor AGV (zoals voor alle waterschappen) en vervolgens een kolom met weergave van wie, welke overheid de normen bepaald waar de waterschappen zich aan moeten houden.
Het is in deze overigens overzichtelijke tabel toch onvoldoende duidelijk aan welke knoppen het waterschap zelf draait, wat het beleid is, wat de beleidsvrijheid voor de waterschappen is, over welke opties zij een beslissing nemen. Wij adviseren een extra kolom in te voegen, bij te voegen waarin die eigen rol wordt benadrukt, los van de verplichtingen die door anderen worden opgelegd. Dit geldt voor alle waterschappen in ons land. Als je het plaatje zo op het eerste gezicht ziet, is die wel overzichtelijk, maar zou je ook hard kunnen stellen dat waterschapsbesturen beleidsinhoudelijk irrelevant zijn. Dat vinden wij geen goede weergave.
De communicatie over dit Ontwerp WBP AGV 2022-2027 zal overigens best complex zijn. We willen de dialoog voeren met andere overheden, maar ook met onze eigen ingezetenen, burgers, inwoners. We moeten niet alleen de dialoog voeren met professionals, ambtenaren en bestuurders van andere overheden, of vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Het is goed om daarvoor een aparte versie, een afzonderlijke editie voor de inwoners te maken. Op de website van AGV vinden we nu al goede voorbeelden en vormen van communicatie, zoals www.agv.nl/werk-in-uitvoering.
Ook de Waterpraatplaat is goed, maar zou nog wel meer, of afzonderlijk op de inwoners en op andere belanghebbenden geënt mogen worden.
De Waterschapsverordening was voorheen De Keur. Nu heet die anders, mede in het kader van de Omgevingswet. Dat zou nog moeten worden toegelicht in het Ontwerp WBP AGV 2022-2027.
Over het Participatiebeleid in het WBP zijn we als CDA positief. Ruimte voor burgerinitiatieven, zelfbeheer, bijv. bij natuurvriendelijke oevers. Maar burgers raken vaak en snel verzeild in de bureaucratische doolhof van waterschap en gemeenten. We zijn zeker positief over een elektronische ontsluiting voor het aanvragen van vergunningen in het kader van de Waterschapsverordening.
Biodiversiteit verbeteren: prima! Maar ongerepte natuur is een illusie in Nederland, zeker in West-Nederland. De natuurvisie uit dit Ontwerp WBP AGV 2022-2027 staat ons wel aan: de ‘natuur’ moet actief beheerd worden, overpopulatie van bepaalde dieren of vogels moet worden bestreden of beheerd, ook om de biodiversiteit te verbeteren en te herstellen.
Wij vinden de nieuwe ERP-systematiek (Effect, Resultaat, Prestaties) nog onvoldoende terug in dit voorliggende Ontwerp WBP. Wij wensen dat we straks de uitvoering ook goed kunnen volgen en daarom stellen wij voor dat na vaststelling ook de uitvoering goed wordt gemonitord en wordt weergegeven analoog aan de weergave bij een eerder stuk, de tabel met de Status uitvoeringsprogramma Bestuursakkoord AGV 2019-2023, Waterbetrokken, per thema.
In de enorme brij van beleidsstukken van het waterschap is het voor ingezetenen, professionals en ook (algemeen) bestuurders een heel gepuzzel om het waterschap te volgen in het beleid. Daarom graag als ondersteuning van het AB ook een goede weergave van de status van de uitvoering. Een eerder gepresenteerd format van de voortgang van het AGV Bestuursakkoord 2019-2023 (per thema) was een heel geschikt format, dat wij graag ook voor het WBP aanbevelen.
Zie de bijdrage in tekst van Wim Zwanenburg en de video-opname tussen 19:55-27:50 minuten van de Live uitzending van de Commissievergadering op 26 mei 2021.
Reacties:
Wim Zwanenburg ([email protected])
CDA-fractie in het Algemeen Bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht
Website: www.cda.nl/agv
Facebook: CDA.AGV
Twitter: @CDAwatersfrAGV