Innovatie in waterbeheer
Tijdens de Commissievergadering van waterschap Amstel, Gooi en Vecht op 23 maart 2016 stond een “Notitie onderzoek & innovatie” op de agenda.
In het “Bestuursakkoord waterschap Amstel, Gooi en Vecht 2015 – 2019” (van de coalitie VVD, PvdA, WaterNatuurlijk, CDA en LTO) is onderzoek en innovatie een onderwerp dat in meerdere thema’s terugkomt.
Het Waterschap AGV positioneert zich nadrukkelijk als een innovatieve en professionele overheidslaag.
De CDA-fractie vindt het een uitgebreide en uitstekende notitie, waarin AGV de ambities laat zien en verschillende beleidskeuzes maakt. Onderzoek en innovatie is een belangrijk onderdeel van de thema’s “waterbewust”, “toekomstbestendig & duurzaam”, “schoon water”, en van “economie & innovatie”. De financiële paragraaf van de notitie stelt hiervoor substantiële budgetten ter beschikking.
De focus voor het watercyclusonderzoek in de periode 2015-2019 is bijgesteld en daardoor is de nadruk nog meer te komen liggen op de voorbereiding op de klimaatverandering en op de circulaire economie (terugwinning van grondstoffen uit afvalwater). Hiervoor zijn de thema’s Klimaatmitigatie, Klimaatadaptatie, SMART-bedrijfsvoering en “Verbinden met de omgeving” gedefinieerd.
De CDA-fractie kan zich daar goed in vinden.
Voor het waterschap zijn deze thema’s belangrijk in het kader van de beheer van het Watersysteem (veiligheid, boezemwater en oppervlaktewaterkwaliteit) en de sector Afvalwater (want Waternet beheert in opdracht van het waterschap de rioolwaterzuiveringsinstallaties, RWZI’s). Het is ook een goede zaak dat er wordt samengewerkt met o.a. Amsterdam Institute for Metropolitan Solutions (AMS), diverse kennisinstellingen, MVO-NL, en de verschillende gemeenten in het AGV-werkgebied, met innovatieve ondernemers op het gebied van waterketen, circulaire economie en klimaatbestendige steden. Waternet biedt zelfs (tijdelijke) ruimte aan voor deze instellingen op de terreinen van de RWZI’s.
Intellectueel eigendom
De CDA-fractie ziet nog wel graag een notitie tegemoet, waarin beleid wordt ontwikkeld hoe het waterschap zou moeten omgaan met het beheer van intellectuele eigendom (patenten van de verworven kennis met innovatie). Onder het beheren van intellectuele eigendom vindt het CDA dat daar ook het onderhouden en continueren van kennis valt.
M.a.w. als een organisatie op een bepaald gebied met haar kennis voorop loopt en daardoor in staat is om voor problemen in dat gebied met de beste ( slimste, snelste, goedkoopste etc.) oplossingen te komen. Dan zal deze organisatie als dat voor haar van vitaal belang is ook acties moeten ondernemen om deze kennis op “state of the art” peil te houden en ten behoeve van het onderhoud deze kennis op een goede wijze vast te leggen.
Bij het beheer van patenten is dan bovendien zaak dat voorkomen wordt dat andere (buitenlandse) bedrijven of instellingen met de kennis aan de haal gaan en deze commercialiseren, terwijl nota bene eerst een Nederlandse overheid, in dit geval het waterschap, voor rekening en risico van de belastingbetaler, deze kennis en technologie ontwikkeld heeft.
Het Onderzoek & Innovatie –Jaarverslag 2015, in opdracht van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam, geeft met een gevarieerde selectie van de projecten een goed en interessant overzicht.
Zie ook de website van Waternet.