03 juni 2019

Muskusratten terugdringen tot aan de landsgrens!

In het voorjaar werd in het bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht zeer uitvoerig gesproken over het muskusrattenbeheer. Het onderwerp stond zelfs drie keer op de agenda, in achtereenvolgend een Beeldvormende Sessie, een Commissievergadering en een vergadering van het Algemeen Bestuur van het waterschap.

 In de laatste vergadering op 29 mei werd een besluit genomen over de inbreng van waterschap AGV in de ledenvergadering van de Unie van Waterschappen op 14 juni. In de Unie-vergadering lag het voorstel op tafel om de muskusrattenbestrijding zodanig te intensiveren dat de muskusratten, een exoot in Nederland, totaal uit ons zou verdwijnen. Vanuit kringen van de Partij voor de Dieren en de fracties Water Natuurlijk worden daarbij steeds meer kanttekeningen geplaatst. Het zou niet nodig zijn, de schade zou wel mee vallen, we moeten letten op diervriendelijkheid en de methode van bestrijding zou ook schade en leed veroorzaken voor andere diersoorten, bijv. honden indien die in een val terecht komen. Het CDA heeft bij de stellingname t.a.v. de muskusrattenbestrijding steeds de veiligheid van de dijken voorop gesteld.

Voor het waterschap is dit een belangrijk onderwerp, want het bestrijden van muskusratten is een wettelijke taak van waterschappen. Zij moeten alle waterkeringen en waterwegen beschermen tegen muskusratten en beverratten. Deze ratten graven hele netwerken van gangen in dijken en kades. En verlagen op die manier de veiligheid. Deze dieren verplaatsen ook nog eens grote hoeveelheden grond. De muskusrat bijvoorbeeld zo'n 13 kruiwagens per jaar. Hierdoor kunnen sloten en kanalen verstoppen, die belangrijk zijn bij een teveel of gebrek aan water. Ook daarom bestrijden we deze dieren.

In de vergadering van het Algemeen Bestuur hield Astrid Verweij haar maidenspeech over dit onderwerp. U kunt haar bijdrage hier zien en hier nalezen.

De afgelopen jaren werd ook veel aandacht besteed aan de samenwerking tussen de Nederlandse waterschappen in de muskusrattenbestrijding. In het westen van het land werkte ons waterschap Amstel, Gooi en Vecht al samen met andere waterschappen, met name HDSR. Daarbij werd in een veldproef voor de muskusrattenbestrijding gekeken naar verschillende beheerstrategieën bekeken variërend van geen bestrijding tot terugdringen tot aan de landsgrens. Er is niet alleen gekeken naar de kosten en de baten van de verschillende beheerstrategieën en de mate van beperking van schade aan oevers en waterkeringen maar ook naar de mate van diervriendelijkheid van de strategieën.

De huidige jaarlijkse bijdrage aan de gemeenschappelijke rekening van de waterschappen vanuit waterschap AGV is ongeveer 1,7 mln. euro. De gemene rekening kent nu geen BTW verplichting, maar zodra er een wijziging komt op de huidige gemene rekening, zal deze wel BTW plichtig worden. Hierdoor nemen de kosten met 21% toe. De huidige kosten komen ten laste van de exploitatie begroting.

Zie hier de Beeldbepalende Sessie over het Muskusrattenbeheer.
In de Commissievergadering van donderdag 16 mei werd gesproken over de landelijke strategie.

In de AB-vergadering van 29 mei werd gesproken over de Standpuntbepaling muskusrattenbeheer t.b.v. ledenvergadering Unie van Waterschappen (bevat stemmingen). Er werd gestemd over de inbreng namens AGV in de UvW. 2 Moties en 2 amendementen van de Partij voor de Dieren werden verworpen.
Selecteer bij sprekers: Verweij-Bouwman, A.A. (mevr.) voor de maidenspeech van Astrid in het bestuur van het waterschap.

Zie ook:
- Muskusratten opvangen bij de grens van Duitsland
- Bescherming van water tegen muskusratten.
- Infographic van HDSR.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.