31 januari 2014

Nederland in 7 overstromingen Uitzending gemist?

Vanaf vrijdagavond 13 december 2013 zond NTR/VPRO een documentaireserie uit over Nederland en het water: Nederland in 7 overstromingen. In deze serie kwam ook het werk van de waterschappen over het voetlicht. In deze tv-serie ging auteur Frank Westerman op zoek naar bekende overstromingen in het verleden en brengt die in verband met hedendaagse thema’s zoals samenwerking, schuld, liefdadigheid en de nieuwe mens. De eerste aflevering gaat in op hulpverlening na watersnood. De tweede aflevering (‘Dijken-dijken-dijken’) handelde over moderne ideeën over ‘het poldermodel’,   afgezet tegen de geschiedenis van de waterschappen. In deze aflevering komt ook de discussie over de bestuurlijke aspecten van de waterschappen aan de orde. Onze collega, waterschapsbestuurslid  en CDA-lid Adri Bom,  DB-lid bij het Hoogheemraadschap Delfland, verwoordt prima waarom ons land waterschappen nodig heeft. Zie hier.

Wim Zwanenburg, over de bestuurlijke discussie: “Het ging in de tweede uitzending onder meer over het aspect ‘veiligheid’, de dreiging van het water van buiten. Maar in het waterschap gaat het ook om het water binnen de dijken. Een argument dat in de bestuurlijke discussie ook nogal eens over het hoofd wordt gezien is het belang van het peilbesluit. Ik leg altijd aan onze achterban uit dat peilbesluiten iedere 10 jaar voor iedere polder genomen moeten worden (dat halen we overigens niet eens....). Om nog iets van deskundigheid en gebiedseigen argumenten overeind te houden betekent dat er een ook optimale schaalgrootte is, die nu zowel bereikt is. Voor de provincies zou het een neventaak zijn, laat staan bij eventuele landsdelen............Alles groter en efficiënter? De dijk om die polder kunnen we niet verplaatsen. Het oormerken van geld zoals die bestuurskundige in de tv-serie bepleitte? Waar hebben we dat vaker gezien? De eerste vier jaar werkt het nog wel, maar daarna? Met alle grote waardering voor de algemene democratie, de financiering van het (integrale) waterbeheer is alleen veilig bij een zelfstandige instelling met een eigen belastingcapaciteit: de waterschappen”.

 

In de serie Nederland in 7 overstromingen komen ook inundaties ten tijde van oorlog en de Hedwigepolder aan bod. In de laatste aflevering behandelde Frank Westerman de ‘Ergst Denkbare Overstroming’ (EDO) .

 

Bij de serie verscheen ook een boek geschreven door Leontine van der Stad.

 

In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt van 23 november 2013 tot 22 maart 2015 de tentoonstelling Nederland in 7 overstromingen – De Zuiderzee. Centraal staat de overstroming van 1916, die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen heeft gehad: vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916.  

 

Zwanenburg verwijst ook nog naar de tv-serie Nederland van Boven, waarin het werk van de waterschappen ook aan de orde kwam: “We zien daarin de door de waterschappen beheerde rioolwaterzuiveringsinstallaties. Het afvalwater levert tegenwoordig 7 keer zoveel energie als het kost om het water schoon te maken! Dat gebeurt ook bij het Amsterdams Energiebedrijf waar Waternet, de uitvoerende organisatie van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht, energie aan elkaar leveren, en biogas uit afvalwater wordt gebruikt voor de elektriciteitsproductie”. Zie ook hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.