Renovatie of verplaatsing, schoner zwemwater in de Amstel?
De Amstel is samen met het IJ de beeldbepalende rivier van Amsterdam. Hoewel er ’s zomers regelmatig in de Amstel gezwommen wordt is het officieel geen zwemwater. Dat heeft alles te maken met de lozing van het gezuiverde afvalwater, het effluent, door de rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) in Amstelveen, in de Amstel. Deze lozing voldoet weliswaar aan de (KRW)-normen, maar kan niettemin onder bijzondere omstandigheden zodanig ongunstige effecten hebben dat het ernstig ontraden en vaak ook verboden wordt om in de Amstel te zwemmen. De Amstel is een regenrivier die in droge tijden een trage stroomsnelheid heeft, waardoor de afvoer van het effluent, de ‘prop’, blijft hangen op het lozingspunt. In zeer droge tijden vragen de polders stroomopwaarts zelfs om er meer water ten behoeve van de landbouw in te laten, dan er aan overtollig regenwater wordt uitgemalen. Dan wordt het water in de rivier de Amstel zelfs stroomopwaarts gestuwd en drijft ook de ‘prop’ de verkeerde kant op. In het kader van een optimalisatie van de planning van nieuwbouw en renovatie, van toekomstbeelden van bestaande RWZI ’s, werd op 15 december 2016 het ‘Masterplan Zuiveren, Toekomstbeeld zuiveringskringen’ door het bestuur van waterschap Amstel, Gooi en Vecht vastgesteld.
Tegenvallers bij de renovatie
In oktober 2016 werd reeds het startsein gegeven voor de verbouwing en renovatie van de RWZI Amstelveen. De verouderde slib- en gasverwerking en de procesautomatisering worden met prioriteit vervangen. Na de verbouwing kan de zuivering weer jaren effectief en efficiënt het afvalwater van Amstelveen en Ouderkerk aan de Amstel zuiveren. In november 2017 werd echter aan het Algemeen Bestuur van het waterschap gemeld dat er forse tegenvallers waren opgetreden, waardoor de geplande opknapbeurt van de installatie bijna vijf miljoen euro meer blijkt te kosten dan voorzien. Daarmee kwam ook de optie van versnelde sluiting van de RWZI weer op tafel, omdat het kostenverschil kleiner was geworden. Daarmee zou ook eerder een einde kunnen komen aan de lozing van bestrijdingsmiddelen, medicijnresten en andere microverontreinigingen vanuit de waterzuivering in de Amstel. Deze middelen worden met de huidige generatie RWZI’s nog onvoldoende uitgezuiverd. Bij verplaatsing van de zuivering naar Weesp of Amsterdam-West zou de Amstel ook eerder officieel zwemwater kunnen worden.
Het Dagelijks bestuur vond deze afweging complex. Ook de versnelde sluiting valt immers zeer kostbaar uit en kan niet zomaar plaats vinden. Het riool- en afvalwater moet dan namelijk eerst naar de zuiveringen in Weesp en/of Amsterdam-West worden gebracht. Dat vergt een hele infrastructuur en ook uitbreiding van de capaciteit van die andere installaties. Aanvankelijk zou de installatie in Amstelveen nog tot 2032 in bedrijf blijven. Versnelde sluiting zou tien miljoen euro aan extra afschrijving betekenen. Daarnaast zijn er ook nog andere hogere kosten. Deze kosten moeten door de belastingbetalers van het waterschap worden opgebracht met een hogere zuiveringsheffing.
De sluiting is dus mogelijk als de zuiveringen in Amsterdam-West en Weesp een grotere capaciteit krijgen. In Weesp wordt een nieuwe zuiveringsinstallatie gebouwd, die in Amsterdam-West zal moeten worden uitgebreid. Deze installaties lozen hun effluent in het Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal.
Complexe afweging
Het Dagelijks bestuur heeft op 30 november 2017 aan het Algemeen bestuur toegezegd om in januari 2018 een voorstel te doen over de aanpak van de zuivering Amstelveen, waarbij twee scenario’s in beeld zouden worden gebracht, te weten het voorzetten van de lopende renovatie en de versnelde afsluiting van de zuivering. Het Dagelijks bestuur constateerde vervolgens dat er op dit moment onvoldoende informatie beschikbaar is om ten aanzien van deze twee scenario’s een gelijkwaardige afweging aan het Algemeen bestuur voor te leggen. Het DB vond dat in feite eerst een studie noodzakelijk is om de gevolgen en de kosten van versnelde afsluiting in kaart te brengen. Dit onderzoek duurt minimaal een jaar en deze studie kost ook nog eens circa € 1 miljoen. Wanneer de studie uitgevoerd is wordt een nieuw voorstel voorgelegd aan het Algemeen bestuur. Het alternatief zou zijn de renovatie van de zuivering Amstelveen toch af te ronden en hiertoe een aanvullend krediet van € 4,75 miljoen beschikbaar te stellen ten behoeve van de vervanging van diverse elektromechanische installatie-onderdelen (voor de extra kosten als gevolg van de tegenvallers). De zuivering blijft na deze renovatie tot 2030-2035 operationeel. Het DB was er over verdeeld en vroeg in de Commissievergadering van 25 januari 2018, zonder eerst zelf een standpunt in te nemen, om een nader advies van het Algemeen Bestuur.
CDA-standpunt
De CDA-fractie in AGV stelde in de Commissievergadering een aantal kritische vragen bij monde van commissielid Ron Wever, maar de CDA-fractie vindt alles overwegende dat het de moeite waard is om de studie naar versnelde sluiting uit te laten voeren. “Voor ons is de kwaliteit van het water van de Amstel zeer belangrijk”. De meerderheid van het Algemeen Bestuur is het daarmee eens. Het Dagelijks bestuur zal nu komende maand een voorstel voor een beslissing over het onderzoek formuleren. Hoe dan ook gaat dit nog veel geld kosten, schoon water krijg je niet voor niets. Maar omgeslagen over het grote aantal inwoners van het waterschap vallen de kosten wel weer mee; de kosten veilig te kunnen zwemmen in een schonere Amstel zouden maar twee euro per Amsterdammer stijgen.
Zie ook:
• Start renovatie rioolzuiveringsinstallatie Amstelveen
• Presentatie Beeldvormende bijeenkomst Masterplan Zuiveringen (deel 2) 09-11-2016
• AGV jaarverslag-2016 /schoon-water/
• BBV17 0144 Bijlage1 Jaarstukken_AGV
• AGV /recreatie /watererfgoed /rivieren /de Amstel
• Zie de kaart met waterkwaliteit:
• Hier vindt je ideale zwemwater met de Zwemwater-App:
Foto van dit nieuwsitem: AGV