24 november 2011

“Tariefstijging waterschapsbelasting blijft beperkt”

Op de website van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (www.agv.nl) staat in een toelichting op de Begroting 2012, die in de algemene bestuursvergadering van 24 november werd vastgesteld, dat de stijging van de waterschapsbelasting voor 2012 beperkt is. Zo lezen we onder meer "De waterschapslasten die Waterschap Amstel, Gooi en Vecht aan inwoners in rekening brengt, gaan in 2012 met gemiddeld 3,1% omhoog. Een gezin met een eigen woning (WOZ-waarde € 200.000) gaat daardoor volgend jaar ongeveer zeven euro meer betalen dan in 2011".

Het CDA heeft in een commissievergadering, voorafgaand aan de bestuursvergadering, bezwaar gemaakt tegen deze zinsnede, omdat hiermee de tariefstijging wordt gebagatelliseerd. Wim Zwanenburg: "In tijden van crisis kunnen alle tariefstijgingen bij elkaar, en alle belastingverhogingen, behoorlijk aankomen. In dit tijdperk dienen we iedere lastenverzwaring zo veel mogelijk te voorkomen".

"Wel erkennen we als CDA dat een tariefstijging onontkoombaar is. De totale stijging is ook hoger dan de inflatie. Door de decentralisatie van Rijkstaken, onder meer met het Hoog Water Beschermings Programma (HWBP) krijgen de waterschappen echter extra taken toebedeeld, zonder dat daarvoor financiële middelen meekomen. Aan de waterschappen de opdracht om de extra uitgaven met meer efficiency terug te verdienen".

"Voor ons ligt een Begroting waarbij de lastenontwikkeling is omgebogen. Wij zijn ingenomen met het feit dat zowel besparingen zullen worden gerealiseerd op de uitvoering van het beleid, als op de efficiency.
Wij zijn met het DB van oordeel dat de Begroting 2012 een gedegen document is, waarin goede financiële afwegingen zijn gemaakt om de tariefstijgingen te beperken, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de taakuitvoering. In totaliteit is er sprake van een goede balans, waarbij de gemaakte keuzes inderdaad goed verdedigbaar zijn. Tevredenheid is er over de begroting, maar tegelijkertijd zijn er nog wel zorgen over het Meerjarenperspectief en de voorziene stijging van de uitgaven voor uitvoering van het collegeprogramma. Over de periode tot en met 2016 zijn gefaseerd extra budgetten begroot, die in 2016 opgelopen zullen zijn tot totaal ca. €4 miljoen per jaar op de taak watersysteembeheer. In de meerjarenprognose is het effect hiervan op de tarieven slechts ongeveer 1% per jaar en dat achten wij acceptabel".

De tariefstijging voor 2012 komt per saldo een half procent lager uit dan het waterschap in zijn meerjarenraming voor 2012-2016 voorspelde.

"Het DB is daarmee de toezegging, aan onder meer onze fractie, om verder te zoeken naar besparingsmogelijkheden nagekomen".

Inbreng CDA-fractie bij de Algemene Beschouwingen n.a.v. de Begroting 2012

Waarom betaalt u waterschapsbelasting?

Publicatie van de Unie van Waterschappen over de lastenontwikkeling voor gezinnen en bedrijven, in 2012 en de jaren daarvoor

Staatssecretaris Joop Atsma heeft de Tweede Kamer begin april 2012 middels een brief geïnformeerd over de ontwikkeling van de waterschapsbelastingen

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.