13 november 2013

Vragen over Microplastics

Naar aanleiding van vragen over Microplastics1 van de CDA-waterschapsfractie publiceerde het DB van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht een memo over de huidige stand van zaken inzake verwijdering en lozing van microplastics. De memo is een samenvatting van een artikel in het vakblad H2O, nr. 14/15 2012, en van een concept STOWA notitie. Na de hormoonverstoorders en de geneesmiddelen lijken microplastics een volgende groep van verontreinigende stoffen te zijn. Naast kunststof zwerfvuil (ook wel macroplastics genoemd) vormt het een probleem voor de volks- en ecosysteemgezondheid. Er is weinig bekend over de hoeveelheid microplastics in verzorgingsproducten en de hoeveelheid die uiteindelijk via rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) in het oppervlakte water belandt. Er is nog iet veel bekend over het  verwijderingsrendement van microplastics in rwzi’s. Samen met IVM (instituut voor Milieuvraagstukken, VU Amsterdam) doet Waternet, de uitvoeringsorganisatie van het waterschap AGV, verkennend onderzoek naar microplastics in de Amsterdamse grachten en naar de verwijdering in een drietal rwzi’s: Amstelveen (conventioneel), Blaricum (met fijnzeef) en Horstermeer (met 1-stepfilter). Daarnaast ondersteunt Waternet financieel en met uren een STOWA onderzoek van Wageningen Universiteit (WUR) naar biologisch effectgestuurde verwijdering van probleemstoffen uit afvalwater. E.a. moet leiden naar een kosteneffectieve saneringstechniek.

In de Commissievergadering van AGV van woensdag 13 november 2013 (zie het videoverslag, agendapunt 18) drongen meerdere fracties in het Algemeen Bestuur van AGV aan op beleidsontwikkeling m.b.t. dit onderwerp. CDA-fractievoorzitter Wim Zwanenburg drong er op aan met een lijst van producten te komen waarin microplastics verwerkt zitten. Bovendien ziet hij een rol  voor allerlei organisaties zoals de Unie van Waterschappen om er bij producenten van cosmetica en andere verzorgingsproducten op aan te dringen microplastics niet meer te gebruiken. AGV DB-lid Wiegert Dulfer deed de toezegging te pleiten voor een stevige inzet voor beleidsontwikkeling via de Unie van Waterschappen.

1 Vragen gesteld bij de Algemene Beschouwingen voor de Begroting 2013, in november 2012.

Meer info:

Een Nederlandse smartphone-app, die laat zien of er plasticdeeltjes in cosmetica zitten, gaat de wereld over. Een internationale versie van de app werd gepresenteerd op een milieuconferentie van de VN.

 

Enkele links:

http://nos.nl/video/558528-nederlandse-microplasticsapp-gaat-wereld-over.html

http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet/article/detail/3479305/2013/07/21/Internationale-versie-van-Nederlanse-microplastic-app.dhtml

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.