23 augustus 2008

Wereldwijde rioleringscrisis niet bij het AGV, mede dankzij goede samenwerking

Rioleringscrisis
Wereldwijd moeten 2,5 miljard mensen het zonder riolering stellen. Als direct gevolg daarvan sterven jaarlijks 1,4 miljoen kinderen aan diarree, zo bleek tijdens de 18e Wereldwaterconferentie afgelopen week in Stockholm. Mensen die niet over de geschikte sanitaire voorzieningen beschikken, moeten het vaak ook stellen zonder veilig drinkwater, al worden met de drinkwatervoorziening wel meer vorderingen gemaakt. Het aantal mensen dat het zonder riolering moet stellen moet tegen 2015 gehalveerd worden in het kader van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

Veel mensen zich niet bewust zijn van de wereldwijde rioleringscrisis. In Nederland staan we tegenwoordig nog maar weinig stil bij zaken als effectieve rioleringssystemen en de afvalwaterverwerking. Voor velen zijn dit soort zaken vanzelfsprekend, maar dat is wel dankzij goed bestuur. Gelukkig maar. De meeste huishoudens in Nederland zijn aangesloten op de riolering. De riolering wordt door de gemeenten beheerd (in Amsterdam door het watercyclusbedrijf Waternet), de zuivering van afvalwater geschiedt door de waterschappen die de rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi’s) beheren. Wellicht zijn er hier en daar nog wat problemen, maar voor de meeste Nederlanders lijkt het een vanzelfsprekende zaak geworden.

Samenwerking met gemeenten
In sommige gevallen in het gemeentelijke buitengebied wordt riolering dermate duur dat het afvalwater op aan andere manier gezuiverd moet worden. Het waterschap AGV nam het initiatief om samen met de gemeente Abcoude, Amsterdam, Breukelen, Diemen, Loenen, Nieuwkoop, Muiden, Utrecht en Weesp bewoners hierbij te helpen. Dit leidde tot een publiek samenwerkingsmodel, waarbij de gemeente een Individuele Behandeling van Afvalwater (IBA) aanschaft, de perceeleigenaar ruimte ter beschikking stelt en het waterschap (AGV) de IBA plaatst en voor het beheer en onderhoud zorgt. Inmiddels is een project afgerond waarbij door de installatie van 140 IBA’s de waterkwaliteit in sloten en plassen is verbeterd. Een volgend project zal het schoner houden van de grachten in Amsterdam kunnen zijn door de aansluiting van de woonboten op de riolering.

Beperkte ambities voor watercyclusbedrijf
Het CDA vindt dit IBA-project een goed voorbeeld van publieke samenwerking tussen gemeenten en waterschappen. En het is beter om samen te werken dan om met elkaar in het strijdperk te treden over wie nu eigenlijk het rioolsysteem moet beheren, de gemeente of het waterschap. Het CDA staat positief tegen een watercyclusbedrijf, zoals Waternet in Amsterdam functioneert. In de andere gemeenten in het werkgebied van AGV kan het beheer echter wel in handen blijven van de gemeenten. Waar aan de riolering gewerkt moet worden, moet vaak ook de openbare weg worden opgebroken. Dan zijn er belangen van bewoners en van bijvoorbeeld de middenstand in het geding. De gemeenten kunnen, mits ze goed samenwerken met het waterschap en Waternet, de loketfunctie naar de burgers en bedrijven en de planningsfunctie prima vervullen. Het AGV moet daarom terughoudend zijn met de ambities voor Waternet om het rioolbeheer in de gemeenten buiten Amsterdam te willen overnemen.

 Copyright ©2008 Wim Zwanenburg

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.