25 april 2012

Werkbezoek van AB van AGV aan saneringsproject Schoonmaak Vecht

Op woensdagmiddag 25 april 2012 bracht het algemeen bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht een werkbezoek aan het saneringsproject ‘Vecht voor de toekomst’. Dit is het grootste project van het waterschap en van Waternet. Voor de uitvoering van het project en de overdracht van het eigendom en de verantwoordelijkheid van het Rijk aan waterschap AGV kreeg AGV 70 miljoen euro. Daarnaast investeert het waterschap zelf ook nog eens zo’n 30 miljoen euro aan het project dat in 2010 en 2011 werd aanbesteed. In vier jaar tijd wordt ruim 2,5 miljoen kuub vervuild slib, dat zijn ongeveer 5.000 volle binnenvaartschepen, van de bodem geschept. Naast de Vecht worden ook de  Weespertrekvaart, Gaasp en Smalweesp schoongemaakt.

De waterkwaliteit van de Vecht was lange tijd slecht als gevolg van de vele lozingen op de Vecht. Het water was erg troebel, waardoor waterplanten er niet konden groeien en dieren verontreinigende stoffen binnenkregen. In 1996 is het beheer en onderhoud van de Vecht en zijwateren door het Rijk overgedragen aan het waterschap Amstel, Gooi en Vecht. Daarna is een restauratieplan van start gegaan om de ecologische kwaliteit van de rivier te verbeteren, dat momenteel in de fase van uitvoering verkeert. Het schoonmaken van de Vecht leidt tot een verbetering van de waterkwaliteit, een betere leefomgeving voor mens en dier, een toename van verschillende water- en oeverplanten en een verbeterde doorvaart. Het waterschapsbestuur is verantwoordelijk voor de sanering van de Vecht.

Door jarenlange lozingen en de slechte waterkwaliteit was ook de waterbodem verontreinigd geraakt. In de vervuilde sliblaag op de bodem zitten chemische stoffen en een teveel aan voedingsstoffen en deze verstoren de groei van planten en dieren. Door de sliblaag weg te scheppen, verdwijnen de chemische stoffen en voedingsstoffen als fosfaten en stikstof uit de Vecht. Daarom moest de Vecht hoognodig gebaggerd worden. Op basis van de normen bleek dat 99% van het slib behoort tot te saneren baggerspecie. De waterbodem van de Vecht betreft in totaal ca. 2,4 miljoen m3 slib, waarmee het tot een ernstig geval van waterbodemverontreiniging behoort. In de risicobeoordeling die werd uitgevoerd, bleek dat er zowel sprake was van onaanvaardbare risico’s voor verspreiding naar oppervlaktewater, als van ecologische risico's. Daarom bleek een spoedeisende aanpak van sanering noodzakelijk. In 2011 ging een periode van vier jaar van start waarin het baggeren van de Vecht en zijwateren wordt uitgevoerd. De uitvoering is opgeknipt in 3 fasen, waarin telkens een deel van het traject wordt gebaggerd:

Fase 1, december 2010 tot augustus 2012: Muiden–Nigtevecht en Utrecht ter hoogte van "het Zandpad";

Fase 2, december 2011 tot december 2014: Nigtevecht-Utrecht en de Weespertrekvaart, Gaasp en Smalweesp;

Fase 3, in 2013-2014 (precieze periode nog nader te bepalen): de kleine zijwateren.

Een belangrijke voorwaarde om de vervuilde bodem te kunnen saneren, was dat deze niet meteen weer opnieuw vervuild zou raken. Om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit blijvend verbetert, zijn allereerst de belangrijkste verontreinigingsbronnen aangepakt:

· De rioolwaterzuiveringsinstallaties die op de Vecht lozen, zijn/worden aangepast aan de geldende normering;

· Er zijn milieuservicepunten aangelegd waar (plezier)vaartuigen hun afvalwater kunnen inleveren;

· Daarnaast zijn/worden huizen en woonschepen die nog op de Vecht loosden, aangesloten op het riool.

Bij het project Sanering Vecht zullen belanghebbenden zoals woonarkbewoners en andere bewoners langs de Vecht, eigenaren van pleziervaartuigen,  hinder ervaren van de werkzaamheden, het baggeren zelf en het transport van het slib met de binnenvaartschepen, maar zij zullen uiteindelijk blij zijn met het eindresultaat: een schone Vecht. Zwemmen, vissen en varen in de buur van de baggerboot is niet mogelijk. Het schoonmaken van de Vecht gaat het hele jaar door. Tijdens het vaarseizoen, van mei tot en met september, wordt in de dorpskernen niet gebaggerd. Ook in de bouwvakantie en op feestdagen ligt de baggerboot stil.

Zie ook de website van AGV over het project. 

Zie hier een bericht op de website van AGV over het werkbezoek van het AB.

 Zie hier een animatie over het project.

Zie hier een video over het schoonmaken van de Vecht.

Zie hier de website van Waternet over het project.

Zie hier een Nieuwsbrief van Waternet. 

Zie hier Schone Vecht, baggeren voor de eeuwigheid, een artikel uit een vaarspecial van de Gooi en Eemlander, lente/zomer 2012 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.