14 juli 2015

CDA Amersfoort: ‘College staat weer geen innovatie van nieuwe partijen toe’

De gemeente moet sinds 2015 zorg zelf inkopen. Dit betekent vooropstaand dat het kwalitatief goed moet zijn. “Maar daarnaast is diversiteit en vernieuwing ook heel belangrijk”, stelt CDA-raadslid Ben van Koningsveld.

Als de gemeente te weinig diversiteit en innovatie heeft in haar aanbod zullen veel cliënten zelf de zorg inkopen met hun PGB of zorg afnemen die niet helemaal past bij hun situatie. PGB-gebruik is duurder voor de gemeente. Het begrootte PGB budget van de gemeente wordt dit jaar waarschijnlijk zeer ruim overschreden.

“Financieel is het voor de gemeente van belang, maar uit het oogpunt van de goede zorg is het nog veel belangrijker om vraag en aanbod passend te krijgen”, geeft Van Koningsveld aan.

Bij jeugdzorg heeft het college ervoor gekozen om geen nieuwe partijen voor 2016 te contracteren. Het CDA betwijfelt of dit de juiste weg is. “Het CDA is zeer benieuwd naar overwegingen van het college om nóg een jaar kiezen voor de beperkte gebaande paden. Daarnaast hopen wij dit fenomeen niet terug te zien bij andere vormen van zorginkoop. Want in andere gemeente zijn er tal van innovaties in het zorgaanbod die heel goed aanslaan”, sluit Van Koningsveld af.

Het CDA heeft schriftelijke vragen gesteld.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.