22 februari 2016

CDA Utrechtse Heuvelrug stelt vragen over screening nieuwe huurders door politie

Via Privacy Barometer.

Nieuwe huurders worden in ten minste achttien gemeenten onrechtmatig door de politie gescreend voordat zij te horen krijgen of ze een woning mogen huren. Dat heeft minister Blok (VVD) geschreven aan de Tweede Kamer. Tenminste 18 gemeenten (overzicht) hanteren op dit moment een vorm van screening van woningzoekenden door de politie. Verhuurders vragen, soms via de gemeente, aan de politie wat zij van een woningzoekende vinden. De politie kijkt welke gegevens er over de betrokkenen in hun systemen bekend zijn en geeft een advies over het "woonrisico" van de woningzoekende.

De criteria waarop huurders worden gescreend verschillen per gemeente. In sommige gemeenten worden woningzoekenden gescreend op criminele antecedenten in brede zin, zoals fraude, vermogensdelicten, heling, drugsdelicten, prostitutie, vrouwenhandel en zedendelicten. In andere gemeenten wordt uitsluitend gescreend op woonoverlast, zoals geluidsoverlast, misdragingen of gewelddadigheden in de directe omgeving van de woning.

De CDA-fractie van de gemeente Utrechtse Heuvelrug behoort tot één van de 18 gemeenten waar huurders worden gescreend door de politie. De CDA-fractie heeft schriftelijke vragen ingediend bij het college. De vragen vindt u in de bijlage.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.