15 februari 2016

Concept-vragen eigen bijdrage voor zorg en ondersteuning

Door de decentralisatie van zorgtaken naar gemeenten is ook de eigen bijdrageregeling voor zorg en ondersteuning per 1 januari 2015 aangepast. Met name de middeninkomens merken dit in hun portemonnee. Daar waar gemeenten ondanks de bezuinigingen in staat zijn chronisch zieken, gehandicapten en ouderen te compenseren richten zij zich vooral op minima met een inkomen tot 120% van het Wettelijk Minimumloon.

Een kwart van de Nederlanders ziet af van zorg en ondersteuning door de hoge eigen bijdragen die zij voor Wmo-voorzieningen moeten betalen. Burgers worden vooraf nauwelijks geïnformeerd over het bedrag dat ze voor hulp moeten neertellen, ook niet als dit omhoog gaat.
Dit blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur en Ieder(in) naar het beleid rondom eigen bijdragen van gemeenten en de gevolgen daarvan voor inwoners met een Wmo-voorziening.
Lees hier het onderzoek

Vanaf het begin heeft het CDA in de Tweede Kamer aandacht gevraagd voor de positie van (lage) middeninkomens. Samen met Mona Keijzer heeft de BSV concept-schriftelijke vragen opgesteld waarmee u als CDA-fractie op lokaal niveau duidelijk kan maken dat ook u bezorgd bent over de positie van de middeninkomens. De concept-vragen zijn op te vragen bij het BSV-secretariaat op [email protected].

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.