25 oktober 2016

MKB Nederland: 'Maak vaart met toekomstbestendige Omgevingswet'

MKB-Nederland en VNO-NCW zijn positief over de 1 juli-versies van de vier uitvoeringsbesluiten die handen en voeten geven aan de Omgevingswet. De algemene maatregelen van bestuur (AMvB) die bij de wet horen, regelen wat nodig is, stellen de ondernemingsorganisaties. Wel vinden ze dat de ruimte die ontstaat voor initiatiefnemers niet moeten worden dichtgeregeld door bijvoorbeeld omgevingsplannen van gemeenten, handreikingen en circulaires. Ook roepen de ondernemersorganisaties de Tweede en Eerste Kamer op om nog dit jaar hun oordeel te geven, zodat ondernemers zo snel mogelijk weten waaraan zij toe zijn onder de nieuwe Omgevingswet.

Winst
Belangrijke winst van de uitvoeringsregelgeving zit in de verbetering van de ordening, stroomlijning en harmonisatie van regelgeving. Daarmee wordt het voor ondernemers gemakkelijker om hun weg te vinden naar de relevante voorschriften. Wel moet er hier en daar nog wat worden geschaafd om ervoor te zorgen dat individuele bedrijven maximaal profiteren van de nieuwe regels. De ondernemingsorganisaties juichen de grotere flexibiliteit toe, omdat die meer mogelijkheden biedt voor nieuwe bedrijven of nieuwe activiteiten van bestaande bedrijven. Dat moet echter niet ten koste gaan van bestaande bedrijven, die onder de huidige regels hebben geïnvesteerd.

Uitdagingen
Nederland staat voor grote uitdagingen, die MKB-Nederland en VNO-NCW hebben uitgewerkt in NL Next Level. Klimaatverandering en de uitputting van grondstoffen vereisen een revolutie in de wereld van energie, warmtevoorziening en mobiliteit, en een transitie naar een circulaire economie. Deze opgaven hebben gevolgen voor het omgaan met de fysieke leefomgeving en de ruimtelijke ontwikkeling die dit vereist. Dit vraagt ook om een daarop toegesneden stelsel van omgevingsrecht. De Omgevingswet en de AMvB's kunnen daarin voorzien, omdat daarin de kwaliteit van de fysieke leefomgeving en ruimte voor ontwikkeling centraal staan.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.