11 september 2015

Uitspraak integriteitscommissie inzake veroordeeld raadslid

De gedragingen, waarvoor een raadslid uit de provincie Limburg in een tweetal zaken in 2011 en 2013 is veroordeeld, passen niet bij de grondhouding van een CDA-volksvertegenwoordiger. Ook als privé-persoon is een CDA-politicus gehouden zich integer en respectvol te gedragen. Dat stelt de landelijke integriteitscommissie van het CDA in haar beoordeling van de zaak, die aan de commissie werd voorgelegd nadat betrokkene in juli 2015 in hoger beroep werd veroordeeld in de tweede zaak.

De overweging van de lokale afdeling om betrokkene naar aanleiding van deze zaak op een lagere plaats te zetten op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 acht de commissie evenzeer in strijd met de integriteitscode van de partij. Op die manier wordt de eigen morele verantwoordelijkheid ondergeschikt gemaakt aan het oordeel van de kiezer.

Gezien het feit dat zowel de lokale, als de provinciale afdeling en het landelijk CDA in 2013 plaatsing op de kieslijst hebben toegestaan, ziet de commissie nu geen ruimte meer voor verdere consequenties voor het betrokken raadslid. De commissie spreekt wel een berisping uit aan de verschillende bestuurlijke gremia, omdat zij in de ogen van de commissie eerder en actiever hadden moeten optreden.

Het landelijk partijbestuur heeft in haar vergadering van donderdagavond 10 september 2015 het oordeel van de integriteitscommissie in deze zaak overgenomen. Het Dagelijks Bestuur zal de aanbevelingen van de integriteitscommissie uitwerken in nadere voorstellen, die er op toezien dat de weging van integriteitsaspecten zorgvuldiger wordt geborgd in het traject van kandidaatstelling voor de verkiezingen voor gemeenteraden, waterschappen en Provinciale Staten.

De landelijke integriteitscommissie van het CDA doet uitspraken in zaken waar de integriteit van CDA-politici in het geding is. De commissie kan een een onderzoek instellen, betrokkenen om een toelichting vragen en binnen de grenzen van de partijstatuten maatregelen treffen. De integriteitscode Een betrouwbaar politicus. Grondhouding voor volksvertegenwoordigers en bestuurders namens het CDA vormt daarbij de leidraad voor de commissie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.