De sterke samenleving die we aan onze kinderen willen doorgeven kan niet bestaan zonder de tomeloze inzet van vrijwilligers. In geen enkel ander land zetten zoveel mensen zich vrijwillig in als scheidsrechter, trainer, scoutingleiding, verkeersregelaar en vele andere vrijwilligersfuncties. Ook afgelopen week hebben we wederom met de actie NLDoet gezien dat honderdduizenden Nederlanders de handen uit de mouwen steken om anderen een handje te helpen.
Als CDA zien wij vrijwilligerswerk als het cement van de samenleving. Het belang van een sterke samenleving is wat ons betreft bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 een onderwerp dat hoog op de agenda moet. Juist bij de gemeenteraadsverkiezingen draait het om de vraag hoe we een onderling, sterke en verbonden samenleving kunnen behouden in onze buurt, op school, op de sportclub of in de kerk. Vrijwilligerswerk brengt mensen samen in een gezamenlijk doel. Het draagt daarmee bij aan het verkleinen van de kloof tussen jong en oud, hoog- en laagopgeleid en autochtoon en allochtoon. Daarnaast zouden zonder de tomeloze inzet van al die vrijwilligers veel organisaties op het gebied van bijvoorbeeld sport en zorg niet kunnen functioneren.
Van belang is dus om vrijwilligerswerk te waarderen, stimuleren en te ondersteunen. Op landelijk niveau zijn door het CDA al de nodige plannen in aanmaak om vrijwilligers te helpen. Zo is dankzij het CDA in het Regeerakkoord opgenomen dat vrijwilligers die werken met mensen in een afhankelijkheidssituatie (zoals kinderen, ouderen of gehandicapten) een gratis verklaring omtrent gedrag kunnen krijgen. Daarnaast wordt de komende jaren het maximum bedrag dat vrijwilligers onbelast voor onkosten kunnen krijgen, verhoogd. Het kabinet gaat zich verder inzetten om zo veel mogelijk zinloze en tegenstrijdige regelgeving weg te nemen, door samen met vrijwilligers schrapsessies te organiseren.
Maar juist op gemeentelijk niveau kunnen vrijwilligers het beste ondersteund worden. Denk aan het ter beschikking stellen van accommodaties om te sporten, of aan de regels rond het geven van vergunningen voor een buurtfestival. Vrijwilligers mogen wat het CDA betreft verwachten dat de gemeente met hen meedenkt. Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren echter het vrijwilligersbeleid niet de prioriteit kunnen geven die het wel verdient. Doordat gemeenten binnen hele korte tijd veel taken van het Rijk op het gebied van zorg hebben gekregen, is hier vaak alle tijd en energie in gaan zitten. Voor zover er nog vrijwilligersbeleid is, wordt dit al te vaak alleen aan zorg gekoppeld. Dat is zonde. Want vrijwilligerswerk is zoveel meer.
Wat het CDA betreft gaan gemeenten daarom komende jaren samen met alle lokale vrijwilligers weer volop werk maken van een volwaardig vrijwilligersbeleid. Het CDA heeft daar zowel landelijk als lokaal de ideeën voor klaar liggen, zodat we samen kunnen werken aan een samenleving die we door willen geven!