24 juni 2024

Aanbieding rapport ‘Visie CDA op Artificiële Intelligentie vanuit Europees perspectief’

De Themagroep Artificiële Intelligentie van het CDA Europa netwerk heeft op 28 mei haar rapport ‘Visie CDA op Artificiële Intelligentie vanuit Europees perspectief ’aangeboden aan fractieleider Henri Bontenbal. De subtitel van het rapport is ‘Het goede doen en het kwade weren’. Eerder verscheen uit het Europa netwerk een rapport over de situatie in de Oekraïne en één over de meerwaarde van Europa met een zichtbaar CDA.

Het vandaag aangeboden rapport geeft de recente ontwikkelingen weer in de Verenigde Staten, China en Europa en constateert dat het meer dan noodzakelijk is ‘om in Europees verband samen te werken en activiteiten te integreren. Het is bovendien in het directe Nederlandse belang dat Europa zijn geo-economische en geo-politieke verantwoordelijkheid neemt.’ De noodzakelijke investeringen moeten ‘een substantiële bijdrage leveren aan de juiste oriëntatie van Europese programma’s waarbij publiek-private samenwerking onmisbaar is. Concrete investeringen leveren bovendien een belangrijke bijdrage aan het versterken van ons verdienvermogen.’.

Het rapport komt met concrete aanbevelingen om de politieke discussie hierover binnen het CDA te voeren. Zo wordt aangegeven dat het CDA de ambitie heeft ‘te investeren in het goede van AI en het voorkomen van het kwade. Europese en vooral ook ethische waarden, waarin betrouwbare en mensgerichte AI belangrijke elementen vormen, zijn in deze onvoorspelbare wereld een herkenbaar en betrouwbaar kompas. Alleen met betrokkenheid en gezamenlijke inspanning van verschillende functiegebieden en organisaties kan deze intelligente hogesnelheidstrein op het juiste spoor blijven rijden.’.

Het rapport pleit voor gezien de snelle ontwikkelingen en radicale veranderingen voor een Rijksbrede strategie en regie. ‘Daarvoor is een bewindspersoon met doorzettingsmacht gewenst. Bovendien zijn diepte-investeringen in kennis en kunde van betrokken ambtenaren gewenst.’. Tenslotte wordt voorgesteld dat het CDA met andere politieke partijen samenwerkt in het bestrijden van AI met een hoog risicogehalte voor de rechten en vrijheden van individuen en organisaties. Dat geldt zeker ook voor verkiezingscampagnes.’.

Lycia Tuitel, Peter Noordhoek, Joost van Iersel, Cent van Vliet

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.