06 september 2024

CDA’ers nemen deel aan dialoogprogramma over groene innovatie en transformatie van Hanns Seidel stichting

Van 26 tot en met 28 juni vond in München het dialoogprogramma ‘’Groene innovatie en transformatie’’ plaats. Dit programma werd georganiseerd door het Brusselse kantoor van de Hanns Seidel stichting en had als doel om een platform te creëren waar jonge mensen ,werkzaam op het gebied van klimaat en milieu, ideeën uit konden wisselen. Namens het CDA namen Che Nunumete, Wiebe Strikwerda en Job Knobbout deel aan het programma.  

Klimaatverandering en de gevolgen daarvan vormen een van de meest grootste bedreigingen voor de mensheid en de Europese manier van leven zoals wij die kennen. Nu Europa zich inzet voor ambitieuze klimaatdoelstellingen door middel van initiatieven als de Green Deal, is het noodzakelijk dat het continent een leidende rol op zich neemt in het stimuleren van verantwoorde innovatie en duurzame transformatie. Dit vergt dringende en impactvolle keuzes, maar ook ondersteuning, zodat iedereen onderdeel kan zijn van een ‘just transition’, ofwel een rechtvaardige overgang.  

Om de dialoog hierover te bevorderen vond het dialoogprogramma ‘’Groene innovatie en transformatie plaats’’. Het dialoogprogramma bracht jonge professionals samen die werken of ondernemen op het gebied van klimaat, landbouw en milieu. Aan het programma namen jonge professionals uit Duitsland, België, Luxemburg en Nederland plaats. Het programma focuste op de huidige technologische en praktische uitdagingen van (verdere) verduurzaming, economische belangen én behoeftes en milieuvriendelijke innovaties. Daarnaast ging het programma in op de rol van lokale overheden bij het vinden en bevorderen van de juiste balans tussen economische groei en ecologische transitie.  

Gedurende het programma werden bezoeken gebracht verschillende instituties en ministeries. Zo werd een bezoek gebracht aan een proefstation voor veengrondbescherming. Veengebieden, die in het verleden veelal gedraineerd zijn, verliezen namelijk het vermogen om koolstof op te slaan. Als gevolg komt de koolstof die er ooit in opgeslagen is, nu weer vrij in de vorm van CO2 uitstoot. Het opnieuw vernatten van veengebieden kan ervoor zorgen dat veengronden van emissiebronnen opnieuw koolstofputten worden en zo bijdragen aan het tegengaan van klimaatverandering door de opslag van CO2 in de bodem.  

Ook werden bezoeken gebracht aan het Beierse ministerie van milieu en het Beierse ministerie van landbouw waar gesproken werd over het Beierse landbouwbeleid dat gestoeld is op kleinschalige boeren en dat zich richt op het ondersteunen en bevorderen van landbouwpraktijken die (al eeuwen) uitgevoerd worden door kleine familiebedrijven. De Beierse staat is doordrongen van het feit dat deze familiebedrijven essentieel zijn voor het behoud van de biodiversiteit, het landschap én de lokale economie.  

Tot slot werd een bezoek gebracht aan de Beierse staatskanselarij waar gesproken werd over de Europese verkiezingen, de regeldruk voor lokale overheden als gevolg van Europese regelgeving en de toekomst van de landbouwsector in Beieren. De deelnemers en het CDA zijn de Hanns Seidel stichting enorm dankbaar voor de mogelijkheid om deel te nemen aan dit dialoogprogramma. Speciale dank gaat uit naar Dr. Thomas Leeb die het programma leidde als hoofd van het kantoor van de Hanns Seidel stichting in Brussel. Hierin werd hij ondersteunt door Vanessa Fürstenau en Natalia Müller. De deelnemers en het CDA kijken terug op een zeer geslaagde uitwisseling en kijken er naar uit om de interessante uitwisselingen in de toekomst voort te zetten.  

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.