18 juni 2012

Sybrand Buma: ‘Liever 1 euro in eigen hand dan 10 euro gesubsidieerd’

Op vrijdag 8 juni organiseerde het CDA een stedenbijeenkomst. Deze keer gingen de CDA’ers uit de grotere steden op bezoek in Den Haag. Het thema van de bijeenkomst was ‘making civil society’. Met andere woorden het ging om de burgermaatschappij, de vrijwillige inzet, organisaties en verenigingen die buiten de overheid en markt opereren zoals de familieverbanden, vrienden en buurten. Karsten Klein, wethouder Jeugd, Welzijn en Sport in Den Haag gaf de aftrap door te vertellen wat het gemeentebestuur in Den Haag allemaal in werking heeft gesteld. Zo zullen professionals in welzijnswerk ruimte moeten maken voor vrijwilligers en zijn 22 van de 60 buurthuizen gesloten.

Belangrijkste wat Klein wil bereiken in Den Haag is dat de mensen zich weer eigenaar voelen van panden, activiteiten en hun buurt. Bij het sluiten van de welzijnspanden deed Klein de belofte dat de activiteiten niet verloren gingen maar dat er alternatieve locaties gezocht worden waar mensen bij elkaar kunnen komen. Inmiddels is wethouder Klein bezig om activiteiten onder te brengen in het Buurthuis van de Toekomst. Dit Buurthuis van de Toekomst is een sportkantine, een school of een andere ruimte. Het voorbeeld van een sportkantine laat duidelijk zien dat er van alles mogelijk is. Een sportkantine wordt gebruikt in de avonden en op zaterdag, de rest van de week is de kantine echter ongebruikt. ‘Zonde’ dacht Klein, daar kunnen overdag ook mensen gebruik van maken of bijeenkomsten worden georganiseerd. Zoals ook de bijeenkomst van het CDA zoals vandaag.

Na Karsten Klein was de vloer aan Sybrand Buma, de nieuw gekozen leider van de partij. Sybrand gaf voorbeelden in den lande waar te zien is dat vrijwillige inzet geweldig en vaak beter werkt dan gesubsidieerde arbeid. Onder het motto ‘liever 1 euro in eigen hand dan 10 euro gesubsidieerd’ kwam Sybrand Buma met de nodige voorbeelden waar eigenaarschap dit bewijst. Wat Sybrand betreft gaan de komende verkiezingen niet over Europa maar over DUNO (de voetbalvereniging waar wij te gast zijn). Sybrand sloot af met de constatering dat het CDA niet gelooft in de maakbare samenleving maar in een samenleving die je samen maakt.

Na deze inleidende woorden zijn de deelnemers van de stedenbijeenkomst op bezoek geweest bij voorbeelden van de civil society in stadsdeel Loosduinen. De deelnemers kregen in kijkje in de keuken van:

De Hungry Mind; een club mensen die o.a. expats een plek wil geven om zich te thuis te voelen in Den Haag, de Hungry Mind is gevestigd in een leegstaande voetbalkantine die door de gemeente gebruiksklaar is gemaakt.

De Poolse school; twee varianten van de Poolse school vertelden over de vele Polen in Den Haag die de Nederlandse taal wil leren en via deze taalcursus beter willen participeren in de stad.

Burenhulpcentrale; de naam zegt het al: het helpen van de buren/ buurt op vrijwillige basis.

DUNO; de voetbalvereniging die onderdak biedt aan verschillende initiatieven uit de stad. Het gebouw bevat naast de kantine en de kleedkamers ook een bloedbank en een kinderopvang en biedt bijvoorbeeld ruimte aan een klaverjasclub.

Buurtinterventieteam (BIT) Kraayenstein; deze club vrijwilligers gaat op pad door de wijk om een oogje in het zeil te houden, dit gaat van veiligheid tot vervuiling van de openbare ruimte.

Na de break-outsessies sprak staatsecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten over o.a de WMO en WWB en ook over de groeiende kosten van de zorg. De rol van de civil society kan ook hierin een grote winst betekenen. Na de bijdrage van de staatsecretaris was het tijd om onder leiding van Eelco Koolhaas met alle deelnemers in gesprek te gaan over de civil society en de bezoeken aan de verschillende vrijwilligers. Ook kamerleden Hanke Bruins Slot en Marieke van der Werf  en nummer 2 van de kandidatenlijst  Mona Keijzer deden actief mee in deze discussie.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.