Oogetuigenlezingen Kamp Westerbork (organisatie: Herinneringscentrum Kamp Westerbork)

2024 staat voor CDA Vrouwen in het kader van Vrouwen in oorlog en vrede. Daarom willen we bijzondere aandacht vragen voor de ooggetuigenlezingen die op 4 mei door Herinneringscentrum Kamp Westerbork worden  georganiseerd. CDA Vrouwen heeft niets te maken met de organisatie van deze activiteit, maar vindt het onderwerp dusdanig belangrijk dat we graag aandacht aan deze bijeenkomst besteden. 

 

 

Rietje Kooistra is op 24 december 1940 in Utrecht geboren. Samen met haar vader, moeder en twee zussen woonde ze in de Spaarnestraat. Als Rietje anderhalf jaar oud is, nemen haar ouders Joodse onderduikers in huis. Vanaf dat moment gaan veel deuren in het huis op slot en wordt er erg geheimzinnig gedaan. Niemand mag weten dat er acht onderduikers in het huis zijn.

Op Bevrijdingsdag worden alle onderduikers aan de zusjes en de buren voorgesteld en wordt er zelfs een foto ter herinnering gemaakt.  Rietje de Haan – Kooistra vertelt haar verhaal op scholen, omdat ze het belangrijk vindt om te laten weten dat mensen in nood altijd geholpen moeten worden.

De lezing vindt vanaf 13:30 plaats in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

 

Hadassa Hirschfeld is na de oorlog geboren (1951) als dochter van twee Joodse ouders. Haar beide ouders zijn Holocaust-overlevenden. Hadassa is dan ook opgegroeid met ‘oorlog in huis’.

Hadassa groeit op in een heel kleine Joodse familie, want er is immers bijna niemand meer over na de Holocaust. Voor Hadassa is vader een vrolijke man vol met satirische grappen over de oorlog. Maar over Auschwitz sprak hij niet. Dat was te moeilijk.  Van jongs af aan zet Hadassa zich in voor een betere samenleving, door te strijden tegen antisemitisme en discriminatie.

De lezing vindt vanaf 15:00 plaats in het museum van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.