Kandidaat #21 Liesbeth van der Heide: Veilig opgroeien in een fatsoenlijk land
Mijn naam is Liesbeth van der Heide, ik ben 37 jaar en woon in Leidschendam-Voorburg met mijn partner en twee zoontjes (3 en 1). In het dagelijks leven werk ik bij gemeente Den Haag bij de Directie Veiligheid waar ik leiding geef aan het team preventie, polarisatie en radicalisering. Ook ben ik assistant professor aan de Universiteit Leiden op het thema radicalisering en terrorisme - ik ben gepromoveerd op terrorisme in Mali. Voor CDA Leidschendam-Voorburg ben ik gemeenteraadslid en vice-fractievoorzitter.
In mijn vrije tijd doe ik graag aan en kijk ik graag naar wielrennen of Formule 1, rommel ik een beetje in de tuin of spreek ik af met vrienden. Mijn favoriete weekend is zaterdag rustig opstarten met een krantje en koffie en dan een rondje naar de markt, zondag naar de kerk en/of sporten. Rustig opstarten zit er niet meer in sinds de komst van de oudste. Voor een avondmens als ik start mijn dag doorgaans een uur vroeger dan ik zou willen.
Politiek heb ik van huis uit meegekregen. Thuis was het 8-uur-journaal vaste prik en er werd veel gepraat over wat er speelt in het land maar ook daarbuiten. Ik kom uit een gezin met vijf kinderen en mijn ouders zijn enorm actief en betrokken bij allerhande clubs, verenigingen en vrijwilligerszaken. Als kind was het al één groot haal-en-breng schema naar sport, muziekles, catechisatie, vriendjes en vriendinnetjes en thuis was het de zoete inval. Dat zit dus in mijn karakter en in mijn opvoeding: dat het belangrijk is mee te doen en bij te dragen, of het nou is als vrijwilliger achter de bar bij de voetbal, in een bestuur of commissie bij een kerk of door te helpen bij de opvang of op school.
Veiligheid is voor mij veel meer dan alleen maar de 'harde' kant van repressie en vervolging. Vanuit mijn achtergrond als onderzoeker en vanuit mijn dagelijkse ervaring in de praktijk weet ik hoe belangrijk het is dat we veel meer werken aan preventie, juist bij jongeren en kinderen. Veiligheid als weerbaarheid. Pas als je je veilig voelt, heb je ook de rust en de tijd om positieve keuzes te maken, of het nou gaat om gezond eten, school en studie of je sociale leven. Daarom zet ik in op veilig opgroeien.
Ik vind het ook belangrijk om juist nu in deze tijd mijn hand op te steken voor het CDA. Omdat het altijd makkelijker is om in te stappen als het goed gaat bij een partij, maar er juist nu veel werk aan de winkel is om weer te bouwen aan onze partij. En omdat het in deze tijd zoveel makkelijker is voor je eigen specifieke belang en achterban weer een partij op te richten terwijl het zoveel moeilijker maar juist meer nodig is om partijen te hebben die nog steeds verschillende mensen en groepen bij elkaar weten te houden, dat is voor mij de basis van samen verder komen.
Waar ik me voor wil inzetten in de Tweede Kamer
- Dat we staan voor de waarden en normen die ons land succesvol maken: samenwerken, solidariteit en verantwoordelijkheid.
- Dat we families en gezinnen helpen die niet rond kunnen komen. Meer werken moet altijd meer lonen.
- Dat we investeren in publieke voorzieningen; scholen, bibliotheken, zwembaden en (sport)verenigingen.
- Dat we stoppen met de naïeve benadering van drugs, kleine- en ondermijnende criminaliteit. We treden op tegen normvervaging.