Duurzaam en innovatief

Circulaire economie

Nederland staat de komende jaren voor grote uitdagingen. We zien dat het niet mogelijk is om de aarde oneindig uit te blijven putten door onze zoektocht naar nieuwe grondstoffen. De ambitie is duidelijk; we moeten naar een samenleving waarin geen afvalstoffen meer zijn en we onze grondstoffen kunnen hergebruiken.

Waterschappen worden op dit moment nog te vaak door wet- en regelgeving belemmerd in het waarmaken van hun circulaire ambities. Het CDA wil dat er meer mogelijkheden komen voor het terugwinnen van verschillende grondstoffen uit het rioolwater. Zo dragen we bij aan een circulaire samenleving.

Duurzame energie

Naast het hergebruik van onze grondstoffen, zijn we ook steeds meer op zoek naar herbruikbare energie. Als we kijken naar de opgave van het waterschap is deze fors. Het zuiveren van het afvalwater is een intensieve klus die veel energie kost. Op dit moment zitten we midden in een transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van duurzame energie. In 2030 willen we energie neutraal zijn.

Bij de zuivering van rioolwater ontstaat ook het sterke broeikasgas lachgas. Ook kan methaan vrijkomen. We hebben echter pas een beperkt inzicht hoeveel lachgas en welke maatregelen hiertegen kunnen worden genomen. Het CDA wil dat het waterschap ook werkt aan vermindering van deze uitstoot.

Onderzoek laat zien dat vraag en aanbod van energie met de lokale omgeving van de rioolwaterzuivering kan worden afgestemd en uitgewisseld. Hierdoor is lokaal een aanzienlijke ontlasting van het elektriciteitsnet mogelijk. Het CDA staat open voor gebruik van de rioolzuiveringsinstallatie en beekwater voor aquathermie, maar gaan hier niet zelf in investeren.

Innovatie

Met innovaties kan het waterbeheer beter en soms goedkoper. Innovaties zijn ook vaak erg inspirerend voor betrokkenen. Innovaties kunnen ook mislukken. Maar als je het niet probeert, dan heb je ook geen successen. We willen daarom een innovatieve cultuur binnen het waterschap bevorderen; we zijn er trots op!

Enkele voorbeelden van innovaties: Waterschap De Dommel meet met sensoren hoeveel of hoe weinig vervuiling er uit riooloverstorten komt, zodat deze problematiek de juiste aandacht krijgt.

Met satellietbeelden en drones wordt gekeken of maaien van waterlopen kan worden uitgesteld of ingeperkt tot een kleiner traject. Met modellen en datascience kunnen we waterschapsmedewerkers ondersteunen in beslissingen, of stuwen op de stand “water vasthouden” kunnen staan, of dat strijken om natte voeten te voorkomen nodig is. Hierbij is samenwerking met bijvoorbeeld de Technische Universiteit Eindhoven logisch.

Er zijn al diverse apps waarmee inwoners waterdiertjes kunnen identificeren, of waterkwaliteit kunnen meten. Nut en handelingsperspectief voor het waterschap van deze waarnemingen moet echter nog worden ontwikkeld.

Biologische overlast

Er zijn inmiddels aardig wat dieren en planten die het waterbeheer bemoeilijken. Denk aan muskus- en beverratten die dijken ondergraven, waternavel die zo snel groeit dat waterlopen gestremd raken, bevers met dammen waar je ze niet kunt hebben, Amerikaanse rivierkreeften die de stabiliteit van taluds ondergraven, of Japanse duizendknoop die betonnen sluizen en stuwen kapot kan groeien. We willen hieraan aandacht geven.

Het CDA wil als strategie, dat we voorkomen dat nieuwe exoten in ons watersysteem komen. Bovengenoemde soorten zitten teveel in water of oevers om nog te kunnen uitroeien. Deze willen bestrijden, omdat en wanneer dit voor veiligheid nodig is.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.