Duurzame energie
Naast het hergebruik van onze grondstoffen, zijn we ook steeds meer op zoek naar herbruikbare energie. Als we kijken naar de opgave van het waterschap is deze fors. Het zuiveren van het afvalwater is een intensieve klus die veel energie kost. Op dit moment zitten we midden in een transitie van het gebruik van fossiele brandstoffen naar het gebruik van duurzame energie. In 2030 willen we energie neutraal zijn.
Bij de zuivering van rioolwater ontstaat ook het sterke broeikasgas lachgas. Ook kan methaan vrijkomen. We hebben echter pas een beperkt inzicht hoeveel lachgas en welke maatregelen hiertegen kunnen worden genomen. Het CDA wil dat het waterschap ook werkt aan vermindering van deze uitstoot.
Onderzoek laat zien dat vraag en aanbod van energie met de lokale omgeving van de rioolwaterzuivering kan worden afgestemd en uitgewisseld. Hierdoor is lokaal een aanzienlijke ontlasting van het elektriciteitsnet mogelijk. Het CDA staat open voor gebruik van de rioolzuiveringsinstallatie en beekwater voor aquathermie, maar gaan hier niet zelf in investeren.