Jerney Jűdell-Jansen
leuk dat je interesse toont in wie ik ben!
Ik ben Jerney Judell.
Echtgenote van Matthijs en moeder van 2 jonge kinderen onder de 5.
Ik wil mij graag inzetten voor de waterschappen van Delfland omdat ik de kennis van mijn studie graag op een positieve manier wil inzetten voor de toekomst.
Ik heb namelijk Petroleum Winning gestudeerd aan de TU in Delft. Hiermee heb ik geleerd hoe je olie en gas uit de ondergrond kan halen. Het is dan natuurlijk van belang te weten hoe snel vloeistoffen (olie, gas en water) in de ondergrond kunnen stromen.
Tijdens de basisopleiding -genaamd Technische Aardwetenschappen- heb ik een brede basis aangelegd voor geologie, gecombineerd met scheikunde en natuurkunde. Daarin heb ik onder andere geleerd hoe sedimenten en gesteenten het vlakke Nederland hebben 'gemaakt' wat wij nu kennen. Wist je bijvoorbeeld dat de ondergrond van nederland vele bergen heeft? Ook heb ik geleerd over mineralen en gesteenten, sedimentologie, geologie van Nederland, mijnbouwkunde en baggerwerk en hoe je belangrijke elementen kan zuiveren en weer opnieuw kan winnen (Recyclen is immers Mijnbouw 2.0)
Veel van de kennis die ik heb geleerd kan ik dus gebruiken voor de waterschapsvraagstukken om het leefgebied van Delfland een stukje veiliger te maken voor de toekomst van mijn kinderen. We kunnen niets aan de klimaatverandering veranderen, die zal er komen. Wel kunnen we met de hedendaagsse kennis gaan anticiperen op de zware regenbuien die gaan komen, en ruimte bieden aan water bij overstromingen, als gevolg van de hogere zeespiegel. Maar ook moeten we denken aan extreme droogtes in de zomer.
Daarom mogen we Nederland niet te vol bouwen met allemaal steen, terrassen en straten, maar moet er voldoende ruimte zijn om water op te kunnen vangen en snel weg te laten lopen.. We moeten de aarde gaan gebruiken als een soort spons.
Tijdens deze campagne wil ik iedereen in Delfland laten kennismaken met de mogelijkheid van Olivijn. Dit is een veelvoorkomend mineraal op aarde en komt vrij tijdens de afzetting van een vulkaan. als dit mineraal verweerd (zeg maar 'slijt') doordat er zure regen op valt, kan dit mineraal CO2 uit de lucht binden. Hoe kleiner de korrels, hoe sneller dit gaat. Daarnaast is dit ook nog eens goed als voeding voor je planten, en werkt het tegen blauwalg doordat het een voeding is voor de natuurlijke vijand van blauwalg. wil je weten hoe dit principe werkt? lees dan het boek 'de steen der wijzen' van Olaf Schuiling en koop ook een CO2 Spijkerbroek certificaat via greensands.nl. Zo ruim je in elk geval het CO2 op, wat tijdens het proces van jouw spijkerbroek is geproduceerd en zo kunnen we de klimaatverandering weer een klein beetje vertragen.
Mag ik ook jou gaan vertegenwoordigen? Stem dan op mij!
Nr. 4
J.A.Z.Z. Jüdell-Jansen
Delft