03 januari 2022

CDA AaenHunze Verkiezingsprogramma 2022-2026

                    Samenleven doe je niet alleen!

1. Inleiding

Welkom bij het verkiezingsprogramma van het CDA Aa en Hunze. Allereerst nemen we u mee naar de visie van het CDA. Daarna zullen we in het kort u kennis laten maken met onze speerpunten in ons verkiezingsprogramma. Zoekt u een uitgebreide toelichting op de speerpunten dan kunt u die vinden in de uitwerking van ons programma. Hierbij zijn deze steeds per speerpunt beschreven. We wensen u veel leesplezier.

  2. Visie CDA Aa en Hunze

  3. Wat vinden we belangrijk en waar zetten we ons concreet voor in?

  4. De betrokkenheid van gemeente bij inwoners wordt vergroot

  5. Aantrekkelijke gemeente zijn met duurzame bedrijvigheid, waar iedereen mee kan doen.

  6. Van krimp naar groei; we hebben voldoende en betaalbare woningen

  7. We werken aan een toekomstgerichte samenleving waarin we zorg hebben voor de     

       natuur en het klimaat

  8. De zorg in Aa en Hunze is VOOR elkaar

  9. Inwoners begeleiden bij het verminderen van armoede en schulden.

10. Jongeren hebben een stem en kunnen meedenken over de toekomst van ons gemeente

2. Visie CDA Aa en Hunze
Samen

De samenleving in Nederland is zichzelf – lokaal, regionaal en digitaal - op een nieuwe, moderne en indrukwekkende manier aan het organiseren. Ze verandert in een coöperatieve samenleving en daarin heeft het CDA veel vertrouwen. Samenwerken als antwoord op de ‘het ieder-voor-zich’ mentaliteit. Gedeelde verantwoordelijkheid is daarom juist een van de vier kernwaarden van het CDA.

Transparant en betrouwbaar

Er moet ruimte zijn voor een samenleving om zichzelf te ontwikkelen, en daarin actief door de overheid ondersteund moet worden. Geen overheid die door haar burgers als sta-in-de-weg wordt gezien’ Of een overheid die haar burgers in basis niet vertrouwt en mensen op basis van achtergrond, etniciteit wegzet als risicogevallen. De overheid moet juist zorgdragen voor een rechtvaardige samenleving. Zij is het baken waarop we als samenleving moeten kunnen vertrouwen voor gerechtigheid. Het CDA in Aa en Hunze wil een transparante en betrouwbare overheid. Die zegt wat ze doet en doet wat ze zegt. Dit verwachten we ook van het gemeentebestuur.

Duurzaam

Verantwoordelijkheid voor het goed doorgeven van de aarde aan de volgende generatie is een tweede kernwaarde waarvoor het CDA ook in Aa en Hunze zich blijft inzetten. Voor de balans tussen economische ambities en behoud van een natuurlijke en historisch waardevolle leefomgeving.

Zij aan Zij

Veel mensen in onze gemeente zijn actief als vrijwilliger in de buurt, voetbalclub, kerk of in de zorg voor anderen. Ze laten zien dat niemand alleen voor zichzelf leeft, maar dat we in verbinding staan met de mensen om ons heen. Met elkaar willen we in de gemeente Aa en Hunze bouwen aan een sterke samenleving en een leefbare gemeenschap waarin er ruimte is voor iedereen.

Solidariteit met kwetsbaren hoort daarbij omdat ieder in onze gemeente op zijn eigen unieke manier er toe doet. Dat is ook de reden dat we veel waarde hechten aan het erkennen van het belang van vrijwilligerswerk en mantelzorg. Vaak zorgt juist dit soms’ bijna niet zichtbare’ werk voor een krachtige samenleving.
Zij aan zij; van ieder voor zich naar samen bouwen!

In Nederland, en in onze gemeente Aa en Hunze kennen we een lange traditie van een stevig maatschappelijk middenveld van vindingrijke inwoners die de handen uit de mouwen steken. De kracht van deze initiatieven ligt in de samenleving van mensen. Nieuwe ideeën ontstaan als mensen iets anders willen, en denken iets beter te kunnen dan de overheid of de markt op dat moment levert. Deze initiatieven om de lokale gemeenschap te versterken wil het CDA stimuleren. Hierbij dient de gemeente geen onnodige drempels in de vorm van beleid en regelgeving op te werpen.

3. Wat vinden we belangrijk en waar zetten we ons concreet voor in?

 Hieronder vindt u kernachtig de speerpunten van ons programma.

1. De betrokkenheid van gemeente bij inwoners wordt vergroot. In dit speerpunt gaat het CDA in op de relatie tussen de gemeente en haar inwoners. De gemeente is er voor iedereen en moet voor iedereen toegankelijk, bereikbaar en klantvriendelijk zijn. De gemeente communiceert duidelijk en geeft ruimte aan inwoners om met eigen initiatieven te komen.

2. Een aantrekkelijke gemeente zijn met duurzame bedrijvigheid en waar iedereen mee kan doen. In dit speerpunt werkt het CDA aan een gemeente die in contact staat met haar ondernemers, duurzaamheid stimuleert, zorgt voor dialoog in het werken aan circulaire economie, nieuwe initiatieven toetst aan de maatschappelijk toegevoegde waarde en de impact op ons waardevolle landschap.

3.  Van krimp naar groei ; we hebben voldoende en betaalbare woningen. Voldoende woningen voor starters en zorgen voor extra levensloop bestendige woningen vinden we belangrijk. We willen kleinschalige ouderenvoorzieningen in dorpen stimuleren. Afspraken maken met de woningbouwcorporaties voor nieuwe woningen en verduurzaming van het woningbestand. We willen een aantrekkelijke woongemeente zijn met goede vervoersverbindingen.

4. We werken aan een toekomstgerichte samenleving waarin we zorg hebben voor de natuur en het klimaat. We vinden het belangrijk dat iedereen kan meedoen. We zetten in op goede communicatie over dat wat inwoners zelf kunnen doen, informeren onze bedrijven over de mogelijkheden, Steunen het opzetten van energiecoöperaties en aan het gesprek aan met de netbeheerders over voldoende capaciteit op het netwerk. We werken aan goede waterplannen om wateroverlast maar ook -opslag te regelen.

5.  De zorg in Aa en Hunze is VOOR elkaar. We zorgen in Aa en Hunze als inwoners vaak voor elkaar. Het CDA wil dit nadrukkelijk blijven waarderen. Maar ook de professionele zorg voor onze inwoners moet goed geregeld zijn. We werken aan oplossingen dichtbij waarbij we graag gebruik maken van de sociale huiskamer en laagdrempelige zorg die zonder indicatie kan. Lukt dit niet dan moet ook de toegang tot professionele hulp en hulpmiddelen goed geregeld zijn.

6. Inwoners begeleiden bij het verminderen van armoede en schulden. Het CDA wil dat we vroeg weten van onze inwoners dat ze schulden hebben omdat dit helpt om snel de juiste hulp te krijgen. Te veel inwoners weten nog niet welke mogelijkheden er zijn om in die omstandigheden toch mee te kunnen doen. Een loket waar men terecht kan, kan hierbij helpen maar ook een systematische evaluatie van het gebruik en de toegankelijkheid van onze huidige regelingen. We maken hierbij gebruik van ervaringsdeskundigen.

7. Jongeren hebben een stem en kunnen meedenken over de toekomst van ons gemeente. Het CDA wil een jongerenpanel en jongerenraad starten in Aa en Hunze. We willen hun ideeën op de agenda zetten bij de gemeente. Zij zijn de toekomst van Aa en Hunze.

4. De betrokkenheid van gemeente bij inwoners wordt vergroot

Cijfers
Aantal inwoners Aa en Hunze: 25.392 (Bron: Waar staat je gemeente, september-2021).
25% procent van de burgers heeft geen vertrouwen in de politiek (Bron: Wetenschappelijk onderzoek en documentatiecentrum , 26-01-2021).

Feiten

Zowel landelijk als in Aa en Hunze is er aandacht voor burgerparticipatie .

In 2021 waren er veel klachten over het klantcontact bij de gemeente Aa en Hunze. Voorbeelden: terugbelverzoeken werden niet uitgevoerd, lange reactie tijd etc. (Bron: onderzoek rekenkamercommissie 2021)

De aangenomen motie van 5 november 2020 van het CDA en Groen Links over het starten van een jongerenpanel is nog niet tot uitvoering gekomen (eind 2021)

Wat willen we bereiken?

  • Het CDA wil graag dat er in onze gemeente een maatschappelijk initiatiefrecht of uitdaagrecht voor onze inwoners komt. Hier kunnen zij een taak van de gemeente overnemen omdat zij hiervoor een beter plan hebben. De gemeente moet deze initiatieven faciliteren en eventueel voorrang geven boven het eigen beleid.
  • Dat voor elk dorp een van onze wethouders als ‘eigen’ wethouder aangesteld wordt. Deze kan dan als vast aanspreekpunt dienen voor de inwoners en/of verenigingen. Dit bevordert het gevoel van ‘gehoord worden’ door onze inwoners en de drempel wordt lager om het college van B&W te benaderen.
     

De gemeente Aa en Hunze heeft een rijk verenigingsleven. Dit is onmisbaar om de leefbaarheid te behouden. Het CDA wil dat graag ondersteunen. Om de betrokkenheid van de onze inwoners te vergroten ziet het CDA graag dat er een vast jaarlijks ‘dorpsbudget’ komt voor de (samenwerkende) dorpen. Dit om de leefbaarheid, levendigheid en ontwikkeling van het dorpsleven te vergroten.

In de afgelopen jaren was er door de organisatie ontwikkeling veel energie van de organisatie naar binnen gericht. De CDA wil rust in de tent. De ingezette ontwikkeling consolideren en evalueren. Een klantvriendelijke en goed werkende gemeente kan er alleen zijn als er voldoende tijd en aandacht is voor goede werkomstandigheden en waardering. Daarmee zijn we ook een aantrekkelijke werkgever.

We zetten in op een klantvriendelijke en servicegerichte gemeente. Waarin we vooral heel duidelijk communiceren wie wat wanneer kan leveren en we zijn ook duidelijk als er iets niet kan over de redenen hiervoor.

We zetten in op meer in contact staan met onze jongeren. Zij vormen de brug naar een toekomstig jong en dynamisch Aa en Hunze.

 

Wat willen we bereiken?

  • Bestuur en ambtelijk apparaat werken klantgericht en zijn zichtbaar. Dat kunnen we meten door de klanttevredenheid van ons burgerpanel.
  • Om de leefbaarheid, levendigheid en ontwikkeling van het dorpsleven te vergroten
    is er een vast jaarlijks “’dorpsbudget”’ beschikbaar.
  •  We installeren een jongerenraad in 2022 en vragen jaarlijks bij tenminste 4 onderwerpen advies aan het jongerenpanel.
  •  We creëren jaarlijks tenminste twee informele ontmoetingen tussen het college en betrokken jongeren met als doel uitwisselen van ideeën.

5. Een aantrekkelijke gemeente zijn met duurzame bedrijvigheid en waar iedereen mee            kan doen.

Feiten en cijfers:
Tot de kernsectoren van de gemeente Aa en Hunze behoren: recreatie, landbouw en zorg. Zowel de landbouw als recreatie zijn eveneens beeldbepalende sectoren (Bron: Economische Koersnota oktober 2021).

De gemeente telt in 2019: 2330 bedrijfsvestigingen, waaronder veel Midden en Klein Bedrijven (MKB)- en familiebedrijven. In totaal 8490 banen; aantal banen per 1000 inwoners tussen 15-64 jaar = 441,70. Sinds 2015 is het aantal banen met 10.5% toegenomen (Bron: Waar staat je gemeente september 2021).

Ontwikkelingen:

  • Maatschappelijk toegevoegde waarde van een bedrijf wordt steeds belangrijker.
    Duurzame economische ontwikkeling niet alleen van belang voor werkgelegenheid maar ook maatschappelijke bijdrage en impact op leefomgeving.
  • Gevolgen Covid crisis nog lange tijd zichtbaar; bijvoorbeeld het ontbreken van investeringskracht in getroffen sectoren nu reserves zijn aangesproken om crisis door te komen.
  • Krapte op de woningmarkt: sterk stijgende vraag aan woningen.
  • Te weinig levensloopbestendige woningen en sociale huur- en koopwoningen.
  • Van krimp in kernen naar groeiende kernen.
  • Meer ruimte voor initiatieven van onderaf door de nieuwe omgevingswet.
  • Herwaardering van openbaar vervoer in het kader van duurzaamheid en leefbaar platteland.
     

Ondernemerschap en de nieuwe omgevingswet

Onze gemeente staat aan het begin van de nieuwe omgevingswet. Die geeft gemeente de ruimte om meer maatwerk te leveren voor nieuwe initiatieven op het gebied van wonen, economie en andere ruimtelijke ontwikkelingen. Het CDA is voor maatwerk, maar niet zonder regels. Steeds zullen initiatieven moeten worden getoetst aan belangrijke elementen in ons landschap, bijvoorbeeld: natuurbehoud, bescherming van onze dorpsstructuren en historische /cultureel waardevolle elementen. Ook is burgerparticipatie een belangrijk element in die nieuwe omgevingsvisie. Dat vormgeven, daar moeten we in de komende jaren verder mee aan de slag.

Het CDA hecht veel waarde aan het begrip duurzame economie: economische ontwikkeling die iets bijdraagt aan de leefomgeving en waarbij behoud van de kwaliteit van de leefomgeving steeds een belangrijk criterium wordt bij nieuwe verzoeken van ondernemers. 

 

 

Bij een steeds sneller veranderende vraag is het van essentieel belang dat een ondernemer hierop snel kan reageren. Meedenken bij plannen, integrale beoordeling van alle aangevraagde vergunningen, en duidelijke procedures, meer kennisdeling en ondersteuning bij vergunningverlening. Dat is wat het CDA wil bereiken.

Wat willen we bereiken?

  • Snelle informatie afhandeling bij de gemeente en zo mogelijk integrale  vergunningsprocessen (wettelijke termijnen zijn immers geen noodzaak deze maximaal te benutten, behoudens periodes van bezwaar en beroep).
  • Toegankelijkheid ondernemersloket vergroten met 10% meer contacten t.o.v. huidige. Stimuleer kennisdeling tussen ondernemers door jaarlijks hiervoor bijeenkomsten te organiseren .
  • De gemeente blijft de inkoopkracht benutten voor versnellen duurzame transities, lokaal/ regionaal inkopen waar dat kan.
  • Heldere communicatie over wet- en regelgeving (voorbeeld Covid-periode). Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid, vertrouwen en communicatie op wat wel mogelijk is. Het CDA heeft uit de ondernemers signalen ontvangen dat dit echt beter moet.
  • Nieuwe plannen worden onderworpen aan kwalitatieve toetsing i.p.v. kwantitatieve toetsing (duurzaamheid, sociale impact, omgeving, digitale toegankelijkheid, fysieke toegankelijkheid). Dit betekent niet extra regelgeving maar kaderstellend en stimulerend. Dit wordt actief naar ondernemers gecommuniceerd.
  • Economische kansen vergroten door digitalisering te stimuleren onder onze ondernemers. We zoeken uit of we de regiodeal hiervoor kunnen benutten en laten workshops/ informatieve bijeenkomsten door gemeente organiseren.

 

Werkgelegenheid en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt:

Wat willen we bereiken?

  • Stimuleren werkgelegenheid : “’iedereen doet mee”’.
    We benutten de kennis en ervaring van Werkplein Drentse Aa (WPDA) om actief te zoeken naar geschikte werkplekken bij onze ondernemers voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We zorgen dat doelstellingen voor het begeleiden van mensen naar een reguliere baan weer teruggaat naar de oude afspraak in 2020 namelijk 30 betaalde afspraakbanen in Aa en Hunze ( de huidige doelen van WPDA zijn naar beneden bijgesteld omdat de huidige mensen meer begeleiding nodig hebben/ plaatsing ingewikkelder is).  De actieve werkgeversbenadering van Werkplein Drentse Aa wordt gecontinueerd.
  • We zetten in op het behouden of verbeteren van goede OV verbindingen.  Daarmee maken we het bereiken van zorg, werk of school in kleine kernen voor iedereen toegankelijker.
     

6. Van krimp naar groei; we hebben voldoende en betaalbare woningen
 

Feiten/cijfers:

De gemeente Aa en Hunze heeft 11.207 woningen in 35 kernen.

De woonvisie geeft de wens aan 400 woningen te willen bouwen in de komende vier jaar (Bron: Woonvisie Aa en Hunze 2022-2026).
De gemiddelde Waarde Onroerende zaakbelasting (WOZ) waarde steeg vanaf 2005 tot 2020 23 procent (Bron: Waar staat je gemeente september 2021).

 

Het CDA vindt het ambitieniveau van de huidige woonvisie te laag. We zijn een forensengemeente bij uitstek. We willen voldoende woningen kunnen bouwen voor onze inwoners. We willen extra bouwen om ook ruimte te maken voor nieuwe inwoners. Wanneer we als woongemeente (startende) gezinnen aantrekken, versterkt dit het gebruik en de instandhouding van onze voorzieningen zoals scholen, busverbindingen en bedrijven.
Als er in onze gemeente wordt gebouwd, dan doen we dit  duurzaam en energie neutraal en met oog voor de kwaliteit van het landschap en de omvang van de kernen en dorpen.

 

Wat willen we bereiken?

  • Het CDA wil stimuleren dat ouderen ook in kleine woonkernen kunnen blijven wonen.
  • We willen initiatieven voor een Naoberhofje en andere vormen van zorg-wonen stimuleren door vanuit de gemeente een loket te organiseren voor vragen hierover en een expertise team in te zetten voor kennis en advies. Dat verdient zich vanzelf terug omdat mensen die elkaar tot steun kunnen zijn vaak veel minder beroep doen op zorgvoorzieningen.
  • We behouden de blijverslening. We vullen die regeling aan met een lening voor het aanbrengen van domotica die zorgt voor langer zelfstandig wonen.

De gemeente moet zich inzetten om grond te verwerven voor bouwkavels op plekken aan randen van onze kernen. We maken afspraken met de woningbouwcorporaties en bouwbedrijven. Er moeten woningen zijn voor mensen met een kleine en grote beurs.

  • We stellen de starterslening in hoogte bij. Deze moet voldoende aansluiten bij de huidige bouwprijzen en duurzaamheidseisen.
  • We zetten in op veel levensloopbestendige bouw zodat woningen voor een brede doelgroep passend zijn.
  • We betrekken onze inwoners bij onze woonvisie om te toetsen of de plannen aansluiten bij wensen van de inwoners uit de kernen.

 

 

7. We werken aan een toekomstgerichte samenleving waarin we zorg hebben voor de            natuur en het klimaat

We willen ons inzetten voor minder CO2 uitstoot, te bereiken door minder energie te gebruiken, en te streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad.

We vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van deze situatie. Daarom willen we de gemeente aanmoedigen veel te communiceren over haalbare maatregelen die bereikbaar zijn voor elke burger. Er is een breed scala van mogelijkheden en uitdagingen om energie te besparen. Het CDA wil graag duidelijk maken, dat er niet één oplossing is, maar veel EN/EN oplossingen.

 

Wat willen we bereiken?
 

  • We brengen als gemeente maandelijks een duurzaamheidsmaatregel extra onder de aandacht.

 

  • Stimuleren verduurzamen ondernemingen; door bijvoorbeeld verkleinen footprint, plaatsen zonnepanelen op daken, verminderen afval en energie en bewust gebruik van water.

 

  • Actief stimuleren postcoderoosregeling en de dorpsinitiatieven ondersteunen met hulp van het Drentse energieloket en meedenken over wet- en regelgeving.

 

  • We gaan met onze netbeheerders in gesprek over de lokale initiatieven om te voorkomen dat netcongestie initiatieven gaat belemmeren.

 

We vinden de bijdrage die boeren leveren aan onze voedselproductie belangrijk. We stimuleren boeren om actief bij te dragen aan het beheer van onze natuur door zich in te zetten voor agrarisch cultuurlandschap, agrarisch natuurbeheer en korte (voedsel)ketens. Zo ontstaat een gebied waarin mensen aangenaam kunnen wonen, verblijven en recreëren. Hiermee dragen we bij aan een vitaal landelijk gebied. We vinden dat we steeds met betrokken partijen, zoals boeren en natuurorganisaties, in gezamenlijkheid op zoek moeten naar oplossingen. Ook als het gaat om de biodiversiteit.

 

Een ruim draagvlak en een forse lokale participatie is bij het CDA steeds de basis bij duurzame initiatieven zoals zonneweiden. Maar zonneparken op vruchtbare landbouwgrond zijn een onnodige aanslag op het beschikbare land- en tuinbouwareaal. Toch zijn hele goede “dubbelfuncties” mogelijk.

Om binnen de agrarische sector het stikstof probleem aan te pakken, kan het ruilen van kavels een waardevolle bijdrage zijn. De gemeente kan het ruilen van kavels stimuleren en ondernemers over de mogelijkheden en de toegevoegde waarde voor het bedrijf informeren.

 


Klimaatveranderingen

Door de klimaatverandering zullen er steeds vaker hevige regenval en droogte periodes zijn. Onze gemeente heeft de stresstest afgerond. Deze test maakt o.a. inzichtelijk waar zich problemen voordoen bij hevige regenval. Het CDA wil nu snel aan de slag met een plan van aanpak hoe we dit water gaan opvangen in buffers om wateroverlast bij woningen en bedrijven te voorkomen. Wij accepteren enige wateroverlast op straat, maar niet in de woning. Er moet worden nagedacht over goede oplossingen voor plekken in onze gemeente waar wateroverlast ontstaat.

 

Wat willen we bereiken?
 

  • Samen met het waterschap en de provincie bekijken we welke wegen aanpassing behoeven.  Maar ook hoe we water vanuit straten slim kunnen wegleiden naar plekken waar het gewoon in onze bodem kan worden opgenomen.


Droogte wordt een grote uitdaging in de toekomst. Een ding is zeker; dit kunnen we als gemeente alleen niet oplossen. Er valt jaarlijks genoeg regen, maar niet de juiste hoeveelheid op het juiste moment. We moeten dus op zoek naar slimme en betaalbare maatregelen, om ook in Aa en Hunze vruchtbare landbouwgrond te behouden. We gaan dit nadrukkelijk adresseren bij al onze partners, om ons mooie buitengebied (ook economisch) in de toekomst leefbaar te houden. Biodiversiteit hoort hierbij.

 

  • We vragen advies over wateropslag in onze gemeente.
     

Ook in onze gemeente maken wij veel (her)inrichtingsplannen. Vanwege de klimaatverandering wil het CDA minder verstenen en meer groen aanplanten. Daarbij helpt de Stichting Steenbreek, die we in onze gemeente ondersteunen. Alleen zo kan elke druppel de grond in.

  • We blijven informeren over het belang van natuurlijk ingerichte tuinen met weinig bestrating .

 

8.  De zorg in Aa en Hunze is VOOR elkaar

Zorg is niet in de eerste plaats een specifieke activiteit van mensen die zich erin hebben gespecialiseerd, zorg is het hart van de samenleving, juist ook de informele zorg voor mensen die -zoals we dat in het dagelijks spraakgebruik zeggen – “iets mankeren”. Het uitvoeren van het Burenzorg, ook wel Naoberschap genoemd, is voor het CDA erg belangrijk. We zien een grote toegevoegde waarde van de sociale huiskamer en willen die stimuleren en verder ontwikkelen.

Voldoende steun wanneer je voor een familielid zorgt is belangrijk. Het steunpunt mantelzorg waar men terecht kan voor vragen, hulp (respijtzorg) als het even niet meer gaat is hierin belangrijk. Daarnaast ook de waardering voor alles wat een mantelzorger belangeloos doet. We willen daarom ook hierbij stil blijven staan met een symbolisch gebaar met het mantelzorgcompliment.

Vrijwilligers zijn onmisbaar in de zorg voor elkaar. Het vrijwilligersinformatiepunt helpt vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het CDA wil graag dat er maandelijks een vrijwilliger door middel van een symbolisch cadeau door onze gemeente wordt beloond voor dit belangeloze werk. Dit is in 2021 al gestart door de Heldenspeld.

Wat willen we bereiken?

  • Ontwikkel standaardformulieren voor subsidieaanvragen en zorg voor een aanspreekpunt voor de vragen van zorg coöperaties/sociale huiskamers.
  • Vrijwilligers worden maandelijks in het zonnetje gezet en we continueren de vrijwilligers waarderingsattenties.
  •  Mantelzorgers zijn in beeld en ontvangen jaarlijks een mantelzorgcompliment

Voor zelfstandig wonende ouderen is niet alleen een geschikte woning van belang. In gesprek gaan met ouderen om de kwetsbare zaken in beeld te krijgen, behoud van vitaliteit te realiseren en het signaleren van eenzaamheid. Een mooi voorbeeld van preventie op dit vlak zijn de Gezond en fit in… testen die in 2019 zijn gedaan. Ouderen boven de 70 kunnen zo geïnformeerd worden hoe ze meer kunnen doen om gezond oud te worden.

Belangrijke zaken op het gebied van zorg en welzijn vinden wij:

  • Het realiseren van een goede bekendheid en beschikbaarheid van de cliëntondersteuning en respijtzorg.
  • Onze openbare gebouwen zijn goed toegankelijk voor mensen met een beperking
  • Gezonde school- en sport kantines en het stimuleren van het programma Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG)
  • Om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen in onze vergrijzende gemeente kunnen reanimeren. Stimuleren we dat op voorgezet onderwijs reanimatielessen in de onderbouw worden verzorgd.
  • Om de zorg betaalbaar houden voor iedereen wil het CDA kritisch kijken welke voorzieningen nu echt nodig zijn. Niet waar heb ik recht op, maar waar kan ik niet zonder.

 

Zorg voor de Jeugd

Goede zorg voor het algeheel welbevinden gebeurt vooral in de samenleving. Opvoeden en steun vinden ouders bij hun netwerk en jongeren bij andere jongeren, volwassenen met een luisterend oor, de buurtwerker en de sportdocent/trainer. In een gezonde samenleving is het eerste vangnet van een jongere een open houding van de omgeving van de een jongere, In die samenleving doet hij succeservaringen op en leert hij met steun te vallen om daarna weer op te staan. Onze maatschappij legt de lat voor kinderen en jongeren hoog en dat niet voor iedereen haalbaar.

Dit betekent dat het CDA bij preventie denkt aan stevige buurtnetwerken, brede toegang tot sport, muziek en andere buitenschoolse activiteiten, ondersteuning voor jonge ouders bij opvoedingsvragen en problemen bij scheiding, jongerencoach voor jongeren die een steun in de rug zoeken. Hulp zo veel mogelijk dichtbij en met het netwerk als basis om op te kunnen steunen. Een goed voorbeeld van zo’n project is Homestart. Jeugdzorg blijft daarmee vooral gericht op de jongeren die langdurig problemen ondervinden. Bij complexe problemen moet  de mogelijkheid er zijn om buiten de gebaande paden oplossingen te vinden.

Scholen leveren een essentiële bijdrage aan de ontwikkeling en welbevinden van kinderen, hun kwaliteit is daarom belangrijk. Als forensengemeente is de kwaliteit van onderwijs ook belangrijk voor de aantrekkelijkheid van onze woonkernen. Investeren in goede en duurzame onderwijshuisvesting is voor ons noodzakelijk. Beschikbaarheid van algemeen en bijzonder onderwijs vindt het CDA hierbij belangrijk.

Het CDA wil de ontwikkeling van Integrale Kind Centra stimuleren. Dit leidt tot een eigentijdse innovatie van onderwijs waarbij onderwijs en opvang samen zorgen voor de ontwikkeling van kinderen. Het gebruik van vroeg en voorschoolse educatie hierbij vinden wij belangrijk zodat elk kind op een gelijkwaardige manier zich kan ontwikkelen. Daarnaast willen we investeren in de keten zorg opvang en onderwijs. Het CDA wil stevige dwarsverbanden die gezinnen tot steun kunnen zijn, waarbij de focus meer ligt bij preventie dan curatieve (dure) zorg beschikbaar stellen.

 

 

Onze voordeur tot zorg is Attenta. De toeleiding, maar ook de evaluatie van de zorg met het netwerk van aanbieders vindt hier plaats. Zijn inwoners tevreden over de resultaten van de zorg die door Attenta wordt verzorgd? We vinden het daarbij belangrijk dat inwoners ook kunnen meedenken over het aanbod maar ook over hoe we laagdrempelige toegang goed kunnen organiseren.

Wat willen we bereiken?

  • Een clientenraad/panel dat gevraagd maar ook ongevraagd advies kan geven wordt bij Attenta gerealiseerd.
  • Een vrij te besteden budget creëren voor de multi-probleemgezinnen. De doorbraak methode van het instituut voor Publieke Waarden (IPW) is een goed voorbeeld daarvan.
  • Meer inzetten op laagdrempelige zorg zonder indicatie
  • Samenwerken in de keten opvang, zorg en onderwijs
  • Warme overdracht 0-6 doorgaande leerlijn

 

De zorg en de Regiodeals

Het CDA wil graag dat onze gemeente toekomstgericht kijkt naar de eerstelijnszorg en samen met hen gaat onderzoeken hoe ze in deze plattelandsregio het aanbod kunnen versterken door anderhalvelijnszorg te gaan introduceren in de huisartsenpraktijk. De regiodeal heeft als pijler opgaven op het gebied van welzijn waaronder goede zorg en ondersteuning voor alle inwoners van de regio.

 

 

9. Inwoners begeleiden bij het verminderen van armoede en schulden.

Cijfers/ feiten:
Van de circa 600 minima huishoudens in Aa en Hunze zit 25 % in de schuldhulpverlening.
Van alle eenoudergezinnen leeft 23% op een inkomen tot 120 %  van het wettelijk sociaal minimum inkomen (Bron: Waar staat je gemeente, september 2021).
In 152 mimima huishoudens groeien 302 kinderen op in de leeftijd tot 18 jaar.
Het aantal niet gebruikers van bestaande regelingen (21%) ligt hoger dan bij andere gemeenten (Bron: website Werkplein Drentse Aa , augustus 2021)
In verhouding doen veel personen in armoede een beroep op zorgvoorzieningen.

De gemeente werkt samen met dertien verschillende organisaties om armoede tegen te gaan in het armoedepact.  Er zijn veel verschillende instrumenten, echter is het effect van deze instrumenten niet altijd duidelijk. Ook zijn mensen regelmatig niet op de hoogte van voorzieningen.

Het leven in armoede en of het hebben van schulden heeft grote impact op het leven van het individu en het gezin. Daarbij schakelen mensen vaak (te) laat hulp in waardoor problemen zich opstapelen. Per 1 januari 2021 is de wetswijziging op de wet gemeentelijke schuldhulpverlening van kracht. Daardoor is vroegsignalering van schulden een wettelijke taak geworden van de gemeenten. Onze gemeente heeft daarom afspraken gemaakt met schuldeisers van vaste lasten om schulden vroegtijdig bespreekbaar te maken. Hiermee moeten we ook in de komende vier jaar aan de slag. Het onderwerp schulden en ondersteundende regelingen onder de aandacht brengen blijkt te helpen. Zo heeft de gemeente de Wolden de nibud geldkrant verspreid met als titel Grip op je Knip.

Ook in en na de corona kunnen er nieuwe groepen ontstaan met deze problemen zoals jongeren, ondernemers en ZZP-ers. In Aa en Hunze zijn we al gestart met het programma vroegsignalering schulden. Daarmee willen we schulden eerder signaleren en inwoners ondersteunen. Het CDA is blij met deze aanpak.  

Is er sprake van armoede kan in veel gevallen financiele orde veel andere problemen verlichten. Er is behoefte aan samenhang en een overstijgende gezamenlijke aanpak (1-loketfunctie).
 

 

 

Wat willen we bereiken?

  • Het CDA wil een degelijke evaluatie van de samenhang van de maatregelen uit het armoedepact en hun effectiviteit.
  • 1-loketfunctie voor armoede en schuldenproblematiek.
  • De voorzieningenwijzer is een goed middel om inwoners met een laag inkomen te informeren over de regelingen waarvoor ze in aanmerking komen. Op dit moment wordt dit instrument nog beperkt ingezet. Het CDA wil dit instrument vaker en breder inzetten, niet alleen voor de inwoners met een uitkering uit de Participatiewet.
  •  Meer actief communiceren over al ondersteuningsmogelijkheden in Aa en hunze voor gezinnen en alleenstaanden met een laag inkomen.

 

 

10: Jongeren hebben een stem en kunnen meedenken over de toekomst van onze    gemeente

Het CDA  wil het jongerenpanel graag inzetten om jongeren actief te bevragen hoe ze onze gemeente nu ervaren maar ook vragen om mee te denken hoe Aa en Hunze er in 2031 uit zou moeten zien.  Hoe kijken ze naar de mogelijkheden om te wonen, duurzaamheidsmaatregelen, werkgelegenheid, vervoer maar ook mogelijkheden om te ontspannen (culturele activiteiten).

Het CDA jongerenpanel heeft hier over meegedacht. Er kwamen een aantal punten naar voren die breed gedragen zijn:

  1. Jongeren moeten kunnen meedenken over het beleid van de gemeente door in contact te zijn met het bestuur van de gemeente. Alleen jongeren die gebruik maken van  het Nassau college kunnen nu meedoen met het huidige aanbod voor scholen. Een jongeren panel, Een politiek café bij de jongeren ontmoetingsplekken, gewoon eens kunnen praten met burgemeester en wethouders over wat hun bezig houdt, dat versterkt volgens de jongeren de betrokkenheid met de gemeente en politiek.
  2. De jongeren moeten gelijke toegang hebben tot voorzieningen ongeacht hun achtergrond. Muziek, Sport, Leuke kleding, een goede Laptop en betaalbaar openbaar vervoer moeten voor iedereen bereikbaar zijn.
  3. Jongeren hechten aan de leefbaarheid in Aa en Hunze en vinden dan met name het behoud van de sportverenigingen en muziekverenigingen belangrijk. Ook op jongeren gerichte culturele activiteiten moeten worden aangeboden. Ze geven aan dat ze de afname van beschikbaar openbaar vervoer zorgelijk vinden. Vanuit sommige kernen moet je vanwege de slechte busverbindingen naar Groningen, Assen en Emmen wel op kamers gaan wonen ook al zou je graag nog even thuis blijven vanwege de kosten.
  4. De afname van het aantal soorten winkels in de detailhandel vinden jongeren jammer. Voor steeds meer dingen kun je niet meer in Aa en Hunze terecht. Ze benadrukken dat het belangrijk is ook de speciaalzaken te koesteren omdat dit belangrijk is om ergens fijn te wonen.
  5. Duurzaamheid en het behoud van een gezonde aarde is een ander speerpunt. In Aa en Hunze zouden we meer aandacht moeten geven aan het opruimen van zwerfafval en op meer locaties afvalbakken moeten plaatsen. Ook vanuit het oogpunt van milieu wordt openbaar vervoer als belangrijk benoemd. Meer elektrische laadpalen voor auto’s, stimuleren deelgebruik auto’s  en veel aandacht voor de bouw van duurzame woningen vinden ze belangrijk.

Ook het stimuleren van andere duurzaamheidszaken zoals zonnepanelen vinden de jongeren belangrijk.

  1. Economie. Het beschikbaar stellen van een start-up-gebouw voor jonge startende ondernemers waarin ze kunnen experimenteren op kleine schaal met ondernemerschap zou volgens de jongeren een waardevolle toevoeging zijn.

 

 

Wat willen we bereiken?

  • Het CDA  wil een jongerenpanel inzetten om jongeren actief te bevragen hoe ze onze gemeente nu ervaren maar ook vragen om mee te denken hoe Aa en Hunze er in 2031 uit zou moeten zien.
  •  Een jongerenraad realiseren die gevraagd maar ook ongevraagd advies en  ideeën kunnen inbrengen bij het college en raad.

 

 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.