10 juli 2024

CDA omarmt motie schoolmaaltijden

Bij de behandeling van de Sociale Agenda in de Statenvergadering op 10 juli 2024 werd een motie ingediend die opriep tot een lobby voor het behoud van het verstrekken van schoolmaaltijden.

Het programma schoolmaaltijden voorziet 350.000 kinderen die opgroeien in armoede van een gezonde maaltijd op school of een boodschappenkaart voor thuis. Het programma is positief geëvalueerd: kinderen hebben meer energie en concentratie en ervaren minder stress. Sonja Hilgenga reageerde hier namens het CDA op.  Zij beschreef dat dit zo’n motie is waarbij je je kunt afvragen waarom wij hier een oproep in zouden doen. Daar gaan wij toch niet over?

Niet wegkijken van het probleem
Sonja Hilgenga stelde dat dit klopt: er gaat echt niemand over, behalve de ouders die worstelen met financiële problemen. De provincie niet, de gemeente niet, en ook het kabinet vindt het ondanks de nadruk op bestaanszekerheid geen taak voor hen.  Maar die constatering is haar te gemakkelijk: het CDA wil niet wegkijken van een probleem dat er wel degelijk is. 

Kinderen nemen ouders in bescherming
Sonja Hilgenga beschreef hoe kinderen proberen hun ouders in bescherming te nemen door te zeggen dat zij hun broodtrommel zijn vergeten. Voor docenten in basis- en voortgezet onderwijs zijn de gevolgen duidelijk: concentratieproblemen, vermoeidheid als gevolg van kinderen die geen ontbijt hebben gehad. 

CDA wil opkomen voor kwetsbare groepen
Sonja Hilgenga stelde dat het verstrekken van schoolmaaltijden niet nodig zou moeten zijn, maar dat is een ontkenning van de praktijk. Ieder kind moet gezond kunnen eten.
Het CDA vindt het een uitstekend idee om het belang van schoolmaaltijden namens de provincie Drenthe onder de aandacht van de landelijke politiek te brengen. 

De motie werd aanvaard. Klik hier voor de motie
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.