11 juli 2024

CDA onderstreept waardering voor cultuurnota

In de commissievergadering op 27 juni had fractievoorzitter Bart van Dekken reeds hulde en lof uitgesproken voor de Cultuurnota. Bij de behandeling van deze nota in de vergadering van Provinciale Staten op 10 juli 2024 was CDA mede-indiener van een motie “erkenning Drentse cultuur”. 

Elke regio telt 
In de motie werd vastgesteld dat Drenthe onderaan bungelt als het gaat om de bijdrage van het Rijk per inwoner aan cultuur. Drenthe ontvangt per inwoner iets meer dan € 2,--, Noord-Holland bijna € 61,-- 
In januari 2024 heeft de Raad voor Cultuur geadviseerd om meer culturele subsidies naar de regio te laten vloeien onder het motto “elke regio telt”. Op 3 juli 2024 werden bij de verdeling van gelden geen Drentse instellingen toegevoegd aan de nationale culturele basisinfrastructuur. Ook voor het overige is de bedeling van de niet-Randstedelijke gebieden niet in overeenstemming  met het eerder gepubliceerde advies van de raad voor cultuur “Elke regio telt”.

Aanpassing verdeling rijksgelden
Provinciale Staten riep het college van Gedeputeerde Staten op “om al het mogelijke in het werk te stellen om vóór Prinsjesdag bij het kabinet en bij alle relevante instanties duidelijk te maken dat de verdeling van Rijksgelden op het gebied van cultuur moet worden aangepast en meer in overeenstemming met “Elke regio telt” dient te worden gebracht”.

De motie werd met algemene stemmen aangenomen. 

De bijdrage van Bart van Dekken met betrekking tot de cultuurnota lezen? Klik hier

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.