CDA pleit voor nog betere samenwerking in Noord Oost Nederland
Op woensdag 9 september werd in het provinciehuis in Assen de Commissievergadering FCBE (Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie) gehouden en daar werd onder meer gesproken over de Economische Koers van Drenthe voor de periode 2020-2023 gebaseerd op het Coalitieakkoord 'Drenthe, mooi voor elkaar!'. Deze Koers is een kader op hoofdlijnen, passend bij de huidige dynamische tijd. Het College van Gedeputeerde Staten van Drenthe gaat voor een ‘Sterke, slimme en groene economie met impact’. Naast focus op het aantrekken van bedrijven en het creëren en behouden van werk, is er in de nieuwe Koers volgens het College aandacht voor bredere maatschappelijke aspecten. Daarmee is er in lijn met het Coalitieakkoord sprake van een verschuiving naar brede welvaart.
Drenthe kan het niet alleen
De economische koers van Drenthe blijft volgens het CDA in de Staten van Drenthe afhankelijk van omstandigheden, de inzet van heel veel partijen en heldere keuzes. “Krachten en machten om ons heen spelen er op in”, zegt woordvoerder Bart van Dekken. “Wij ervaren door COVID 19 hoe eenvoudig een economie onder druk kan komen te staan. Het is ook daarom noodzakelijk deze Staten de kaders invullen waarlangs we het economisch beleid verder vormgeven. Daarbij hebben we als Staten principieel gekozen voor een kaderstellende en programmatische lijn van werken via uitvoeringsprogramma’s. Het is uitstekend dat bij het voorliggend beleidsdocument met als titel “Economische Koers Drenthe 2020-2023” die werkwijze wordt gehandhaafd. Programmatisch versterken naar sectoren en heldere prioriteiten en kerntaken. Dit betekent dus dat we een aantal dingen ook niet kunnen. Het Rijk zal ons overkoepelend moeten helpen en de gemeenten -met inachtneming van de grenzen vanuit kerntaakdiscussie- ondersteunen omdat daar “de Drenten” immers wonen en vaak ook anderen werken.”
Snel internet heeft meerwaarde bewezen
De economische prioriteiten rondom digitalisering en vergroening kunnen rekenen op steun van de Christendemocraten. De al in de vorige periode ingezette stevige investeringen voor breedband en snel internet hebben haar meerwaarde bewezen volgens Bart van Dekken. De Koers 2020-2023 laat volgens hem een samenhang zien tussen de regionale economie en de meer brede maatschappelijke aspecten. “Het aantrekken van bedrijven en het creëren en behouden van werk staan centraal bij zowel de arbeidsmarkt en bereikbaarheid. De vrijetijds- en landbouweconomie zijn prominent in beeld en bovenal de ruimtelijke ontwikkelingen in termen van bereikbaarheid en cultuur. Ik wil die bereikbaarheid en culturele waarden toch nog eens noemen bij de ontwikkelingen rondom de energietransitie. Natuurlijk moet alles betaalbaar, realiseerbaar en haalbaar zijn. Niet alleen vanuit de rijksopgave maar ook vanuit het noodzakelijke brede draagvlak.”
Generatietoets belangrijk
De CDA-fractie vindt dat het gevoerde beleid van de afgelopen jaren voldoende geëvalueerd moet worden en vraagt zich af of de geformuleerde doelen wel gehaald zijn. Bart van Dekken vroeg zich verder af of het voor jong en oud wel helder is wat de effecten van het economisch beleid zijn. “Vorig jaar, bij de behandeling van de begroting, dienden we samen met de CU, D66 en de PvdD, een motie in om een generatietoets mogelijk te maken. Voor jong en oud moet het helder zijn wat de effecten zijn van ons economisch beleid. Kan dat nog concreter worden gemaakt? Wat kan zowel jong en oud nu verwachten. De stellingname dat alle Drenten in beeld zijn en daarmee recht wordt gedaan aan de intentie van een generatietoets is wel erg kort door de bocht.”
Nog meer samenwerken in Noord Oost Nederland
Tot slot vroeg Bart van Dekken aandacht voor de economische samenwerking rondom de regionale arbeidsmarkt middels de regiodeals en de samenwerking in Noord-Nederland. Hij vindt dat het versterken van natuurlijke samenwerking de komende periode nog steviger op de agenda moet komen te staan. “De spectaculaire ontwikkeling van de regio Zwolle lijkt een kans in zich te hebben om vanuit de eerder gevonden samenwerking met Fryslân en Groningen ook die regio daarin te betrekken. Ik weet dat de Noordoostpolder daarin ook wel wil meedoen maar een doorontwikkeling naar een meer formele samenwerking Noord Oost Nederland dient zich aan. Als CDA willen we in elk geval nog meer samenwerking met Overijssel en Flevoland dan er nu al is.”