19 januari 2022

CDA stemt in met werkplan Sociale Agenda

Tijdens de vergadering van de Statencommissie FCBE (Financiën, Cultuur, Bestuur en Economie) werd de commissieleden gevraagd hun wensen en bedenkingen kenbaar te maken over het werkplan van de Sociale Agenda. Deze Sociale Agenda is in juli 2020 vastgesteld door Provinciale Staten en is inmiddels anderhalf jaar onderweg met de uitvoering. In dit werkplan wordt teruggekeken op de afgelopen periode, recente maatschappelijke ontwikkelingen geschetst en worden de drie speerpunten voor 2022 genoemd. Verbeteren van de kansengelijkheid, bevorderen van positieve gezondheid en stimuleren van bewonersparticipatie.

Oog voor noaberschap in Drenthe
Ceciel Mentink is namens de CDA-Statenfractie ondermeer woordvoerder Sociale onderwerpen en zij ziet dat Het College van Gedeputeerde Staten de verbinding, in Drenthe het noaberschap, nog steeds goed voor de bril heeft en een meer stimulerende rol wil geven aan bewonersparticipatie, leefbaarheid, gezondheid en kansengelijkheid. “Speerpunten die het CDA constant ook in haar verkiezingen heeft genoemd”, zegt Ceciel. “Wij waarderen het dat het college de handschoen oppakt en zo meer betekenis wil geven aan de inwoners van Drenthe. Net als de gedeputeerde kijkt de CDA-fractie terug op het afgelopen anderhalf jaar en het valt ons op dat er genoeg nieuwe projecten of projecten die al gaande zijn worden genoemd in dit rapport. Onze suggestie zou zijn om meer het woord te laten aan de gebruiker van de projecten met de vraag hoe heb je het ervaren, wat heb je ervan geleerd, wat doe je er in de toekomst mee en wat heeft het je gebracht.”

Vragen over Drentse gezondheidstafels
Het CDA heeft vraagtekens bij het functioneren van de Drentse Zorgtafels, nu de Drentse Gezondheidstafels geheten. “Belangrijk is voor ons de vraag in hoeverre nu afstemming en prioritering langs de Drentse Gezondheidstafels kan plaatsvinden. Kan de gedeputeerde ons daarover nog iets melden? Wat zijn bijvoorbeeld de plannen van aanpak bij het terugvallen van huisartsen en/of verloskundigen. Wie doet daarin nu eigenlijk wat? Wordt ook nog gekeken naar de anderhalflijns zorg?”

Ieder kind een goede fiets
Het project ‘Ieder kind een goede fiets’ vindt Ceciel Mentink een goed initiatief. “Hier zie je een initiatief wat klein begint en uitgroeit naar iets groots, kinderen in armoede die een leenfiets krijgen en gegarandeerd zijn van onderhoud. En als ze de fiets ontgroeid zijn leveren ze de fiets weer in voor een grotere. Wat zou het toch mooi zijn om dit helemaal uit te rollen over heel Drenthe. Je pakt hiermee meerdere elementen zoals beweging, meedoen, niet in een isolement raken, gezondheid, verantwoordelijkheid, noaberschap en het is goedkoop.”

Verantwoordelijk gedeputeerde Hans Kuipers kon Ceciel Mentink geruststellen over de Drentse Gezondheidstafels. Volgens hem weten de deelnemers aan die tafel elkaar steeds beter te vinden en zijn de lijntjes steeds korter. Hij kondigde een evaluatie aan over de afgelopen periode.
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.