04 september 2024

CDA wil maatwerk op provinciaal vastgoed

De vaststellingsnota vastgoed beleid provincie Drenthe werd besproken in de commissievergadering van Provinciale Staten op 4 september 2024. Conclusie van een extern uitgevoerd onderzoek is dat het de provincie ontbreekt aan een helder beleidskader waaruit gestuurd kan worden. Fractievoorzitter Bart van Dekken sprak zijn waardering uit over de voorliggende nota, die is helder. 

Oude gebouwen in bezit houden?
Bart van Dekken stelde de principiële vraag goed na te denken welk vastgoed al dan niet in bezit van de provincie zou moeten blijven. Hij noemde in dit verband met name de Drents Museum en villa Tetroo. Gegeven de komende kosten en het onderhoud en met het oog om te komen tot CO2 neutrale gebouwen zou dit een onderdeel van een nieuwe businesscase kunnen zijn met als mogelijke uitkomst een verkoop van die panden. Bart van Dekken pleitte voor een “wellicht anders doorgaan” met vastgoed. Hij vroeg om meer helderheid, ook voor wat betreft het zoeken van alternatieven voor het huisvesten van Provinciale Diensten als de Noordelijke Rekenkamer in oude gebouwen.
 
Samenwerken Gemeenten en Rijkswaterstaat
Het tweede punt van het CDA betreft het eigendom van steunpunten voor gladheidsbestrijding rondom de provinciale wegen. Bart van Dekken stelde de vraag of GS kan onderzoeken in hoeverre we hier een verdergaande samenwerking met de gemeenten en rijkswaterstaat kunnen realiseren. Dus shared services vanaf bepaalde plekken die niet per definitie in het vastgoedeigendom van de provincie zijn te houden. 

CDA blijft voorstander van maatwerk
Bart van Dekken noemde de discussie over hoe om te gaan met nieuwe aankopen uitstekend verwoord.  Daar moeten integrale adviezen het college informeren in hoeverre we iets wel of niet moeten doen. Ook het CDA blijft voorstander van maatwerk op dat punt.  
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.