CDA wil woningeigenaren met kleine beurs helpen met isoleren
Veel Drentse huishoudens met een laag inkomen dreigen financieel in de knel te komen door de stijgende gasprijs. Vaak wonen deze huishoudens in slecht geïsoleerde woningen en lopen zij een groter risico op betalingsproblemen. Als deze woningen niet worden verduurzaamd, zullen er steeds meer woningeigenaren moeite hebben met het betalen van de energierekening. Voor woningeigenaren met een laag inkomen is meedoen met de energietransitie niet altijd vanzelfsprekend en mogelijk. In november jl. heeft Provinciale Staten een motie aangenomen om het College van Gedeputeerde Staten te laten onderzoeken welke aanvullende maatregelen genomen kunnen worden om energiearmoede tegen te gaan. Nu ligt er een voorstel voor een subsidieregeling voor woningeigenaren met een laag inkomen om kosteloos gebruik te maken van een isolatiepakket. In het voorstel is een bedrag van een miljoen euro opgenomen.
Beginnen met besparen
“In november 2021 is door Provinciale Staten de motie ‘Onderzoek aanvullende maatregelen tegengaan energiearmoede’ aangenomen en dit voorstel is de uitwerking daarvan”, zegt Ceciel Mentink. Zij is woordvoerder in de CDA-Statenfractie en vindt dat in aanvulling op landelijke regelingen en subsidies woningeigenaren met een laag inkomen meer ondersteund moeten worden bij het verduurzamen van hun woning. “Deze subsidieregeling voor isolatie is een goed begin hoewel het allereerste begin natuurlijk besparing is. Gedrag van mensen kan in veel gevallen ook tot besparing van energie leiden en de torenhoge tarieven voor energie zal, hoe wrang ook, mensen nog meer met de neus op de feiten drukken. Er wordt nu voorgesteld om een subsidiebedrag te geven aan woningeigenaren die willen investeren in hun woning om zo energiegebruik te verminderen.”
Woningcorporaties ook aan zet
Ceciel Mentink vindt het op zich een goed initiatief maar heeft ook een vraagteken. “Voorzitter, begrijp me niet verkeerd, het CDA is voor ondersteuning aan woningeigenaren met een klein inkomen. Maar ook de mensen in de huurwoningen moeten geholpen worden en de inzet van woningcoöperaties kan hier en daar nog een duwtje in de rug gebruiken. Wat gaan we daaraan doen? Het rijk heeft weliswaar een bijdrage toegekend aan gemeenten waar gemeenten zoals nu blijkt niet eens genoeg aan hebben, hoe ziet de gedeputeerde dit? Als deze subsidiemogelijkheid wordt opengesteld hopen we natuurlijk dat er voldoende deelname is. Maar de vraag is of er voldoende bedrijven in staat zijn deze verduurzamingsmaatregelen uit te voeren en of zij de materialen en tijd hebben. We weten dat bouwbedrijven het erg druk hebben, gebrek aan vakmensen hebben en zij met lange levertijden van materialen te maken krijgen.” Volgens verantwoordelijk gedeputeerde Tjisse Stelpstra zijn er afspraken gemaakt met bedrijven die deze werkzaamheden kunnen uitvoeren. Hij heeft overleg met woningcorporaties om bij de regeling aan te sluiten.
De voorgestelde regeling is bedoeld voor woningeigenaren met een laag inkomen. Uitgaande van een inkomen tot 130% van het sociaal minimum zijn er in Drenthe 2.900 woningeigenaren die in aanmerking komen voor de regeling. Op 13 april is in de vergadering van Provinciale Staten in meerderheid besloten om de subsidieregeling in te stellen.