03 juli 2024

Creatief samenwerken aan constructieve verbindingen --- Algemeen politieke beschouwingen

In de vergadering van Provinciale Staten bij de behandeling van de Voorjaarsnota gaf fractievoorzitter Bart van Dekken zijn bijdrage aan de Algemene Politieke Beschouwingen. 
Bart van Dekken begon zijn bijdrage met een verwijzing naar de uit Drenthe afkomstige nobelprijswinnaar Ben Feringa die heeft aangetoond dat je verder komt door  creatief samen te werken aan constructieve verbindingen.  

Woningen voor alle doelgroepen 

Bart van Dekken riep op alle mogelijkheden te benutten om te zorgen dat mensen ergens goed en redelijk kunnen wonen. “Kort en goed ontwikkel woningen voor alle doelgroepen en houd de bestuurlijke prioriteiten in het handhaven op vakantieparken, zuiver en sociaal”.  Rondom het doorschieten in een te repressief handhavingsbeleid had het CDA een motie opgesteld waarin werd opgeroepen tot terughoudendheid en maatwerk. Na een toezegging van gedeputeerde Meeuwissen om dit mee te nemen naar de Vereniging Drentse Gemeenten werd deze motie niet in stemming gebracht.  

Optimale bereikbaarheid van het Noorden en maatwerk landbouwsector
Bart van Dekken benadrukte het belang van optimale bereikbaarheid van het Noorden om op snelheid te blijven en blijft zorgen voor economische reuring in belangrijke sectoren, als de recreatiesector, zorgsector en het  MKB. Van Dekken benadrukte dat het voor het CDA topprioriteit is om onze landbouwsector te helpen in gewenst maatwerk dat per gebied goed moet worden ingeregeld.

CDA pleit voor generaal pardon PAS melders
Bart van Dekken stelde in de bijdrage van het CDA dat de onzekerheid en het huidig beleid voor de PAS melders onhoudbaar worden. Er worden nog steeds geen vergunningen op dit gebied verleend. Het proces om te komen tot een legalisatieproces verloopt problematisch en te traag. Bart van Dekken diende namens het CDA een motie in waarin Gedeputeerde Staten wordt opgeroepen “actief te bepleiten bij de Tweede Kamer en de Regering te komen tot een generaal pardon voor de PAS melders in Drenthe dan wel legaliserende wetgeving waardoor maatwerk op korte termijn gerealiseerd wordt”.  De motie werd met een grote meerderheid aan stemmen aangenomen.
De hele motie lezen? Klik hier

Budgetrecht Provinciale Staten
Bart van Dekken noemde openbaar vervoer en energietransitie als belangrijke voorzieningen om de ambities voor Drenthe waar te maken. Deze voorzieningen moeten wel betaald worden.  Bij de bespreking rondom de begroting zullen keuzes gemaakt moeten worden vanuit het budgetrecht van Provinciale Staten. Hij sprak tot slot de hoop uit nieuws te hebben over een andere financiële toekomst dan een rampjaar.
De hele bijdrage van Bart van Dekken lezen? Klik hier
 

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.