04 september 2024

CDA Drenthe wil samenwerken en geen tegenstellingen oproepen, ook bij de RES

In de vergadering van de commissie van Provinciale Staten werd gesproken over een ingekomen brief met betrekking  tot besluiten van de gemeente Emmen over het realiseren van een windpark langs de N34 in combinatie met het realiseren de doelen van de Regionale Energie Strategie (RES). De fractie van de PVV had de betreffende brief geagendeerd, om voor te stellen voor de gemeente Emmen te onderzoeken of opwekken van windenergie ingeruild kon worden voor opwekking via biovergisters. Namens het CDA voerde statenlid Gertjan Zuur het woord over dit onderwerp.

Energiemix moet blijven
Gertjan Zuur stelde  dat we ons nu niet kunnen veroorloven nieuwe energiebronnen uit te sluiten. Het is, wat het CDA betreft, niet of het één, of het andere, maar én het één, én het andere. Juist de mix van energievoorziening of het nu gaat over wind, zon (eerst op daken en dan verder), waterstof als innovatie gebruiken en kernenergie niet uitsluiten,  zodat we minder afhankelijk worden van het buitenland.

Verantwoordelijkheid bij gemeente.
Voor wat betreft de invulling van het proces en de verschillende rollen en verantwoordelijkheden benadrukte Gertjan Zuur dat in de voorliggende stukken een machtspositie van de provincie ten opzichte van de gemeente wordt gesuggereerd. Volgens het CDA is daar geen sprake van. De gemeente is, als laagste en eerste overheid, hier principieel in beeld als besluitvormend orgaan rondom de lokale RES doelstellingen. Het agenderen van deze brief door de PVV geeft een verkeerd signaal van met elkaar samenwerken. Het CDA blijft gaan voor samenwerken!

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.