08 september 2024

Inspirerende ledendag in provinciehuis.

Op zaterdagmorgen 7 september ontving de CDA-statenfractie Drenthe de Drentse CDA-leden in het provinciehuis. Het werd een inspirerende morgen, met speeches, workshops en vooral ruimte om elkaar te ontmoeten. 

Plenair gedeelte
Na opening door fractievoorzitter Bart van Dekken had provinciaal partijvoorzitter Danny Smit een inleidend woord. Hij meldde dat het door omstandigheden niet gelukt was om de landelijk partijvoorzitter Jean Wiertz en secretaris Abel van de Sluis naar Drenthe te halen. Wel was Eline Vedder, Drents CDA-Tweede Kamerlid, aanwezig om haar reflectie te geven op het aantreden van het nieuwe kabinet. Ook was er voldoende gelegenheid om in te gaan op vragen van de aanwezigen. Als laatste sloot Henk Jumelet het plenaire gedeelte met een korte terugkoppeling van de partijvernieuwing waar het CDA mee bezig is. 

Partijvernieuwing – commissie Sterk
In het voorjaar kwam de Commissie Sterk met haar advies naar aanleiding van een evaluatie van de afgelopen verkiezingscampagne. De opdracht vanuit het bestuur was om een toekomstgericht advies op te stellen over wat goed ging en wat beter kan in de volgende campagnes, gebaseerd op de periode vanaf de val van het kabinet tot aan de verkiezingen in november 2023.
De commissie geeft tien adviezen en aanbevelingen over wat in de aanloop naar de volgende verkiezingen beter kan. Een gefragmenteerd politiek landschap vraagt om een onderscheidend CDA-verhaal. De commissie adviseert om als CDA inhoudelijk scherpere keuzes te maken op een aantal thema’s. De commissie benadrukt in haar advies het belang van het continu opleiden van talent binnen de partij, van permanente campagne en een sterke organisatie.

Workshops
Na het plenaire gedeelte konden de CDA-leden leden aanschuiven bij de diverse workshops. De thema’s waren: partijvernieuwing, samenwerking en realisatie actiepunten, bestaanszekerheid en woningbouw. Inspirerende ideeën werden gedeeld en leden konden input leveren bij de genoemde thema’s. 
Na de workshops werd de lunch geserveerd en was er gelegenheid om na te praten. Er was een brede waardering voor deze inspirerende morgen in het provinciehuis.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.