Langetermijnstrategie nodig voor groene chemiesector
Drenthe kent volgens de Noordelijke Rekenkamer een kleine doch sterke chemiesector die zich met name concentreert in de regio Emmen. Via de ‘Taskforce Groene Chemie’ bekostigt de provincie Drenthe evenals de gemeente Emmen haar ambities op het gebied van groene chemie. De NRK geeft aan dat de provincie en gemeente hiermee actief de vergroening van de chemiesector in Drenthe ondersteund en aanmoedigt. Een sector waar tevens veel mensen in Zuidoost-Drenthe in werkzaam zijn. Maar in hoeverre zijn de doelen en de beoogde resultaten van de ontwikkeling van groene chemie in de provincie Drenthe gerealiseerd en in hoeverre dragen de provinciale en gemeentelijke financiële middelen hieraan bij? Met het rapport ‘Groen tot in de vezels’ geeft de hier antwoord op.
Strategie ontbreekt
In haar hoofdconclusies geeft de NRK aan dat de provincie en gemeente op het gebied van groene chemie geen specifieke ambities beschrijven. Wel zijn er algemene ambities gedefinieerd zoals duurzaamheid, circulariteit en werkgelegenheid, maar worden die niet in meetbare cijfers uitgedrukt. De NRK concludeert dan ook dat een strategie of programmatische aansturing en monitoring ontbreken en komt met een aantal aanbevelingen.
Namens de CDA-Statenfractie gaf commissielid Gertjan Zuur de volgende reactie:
“Voorzitter, de CDA-fractie wil haar waardering uitspreken voor dit rapport van de NRK. Een aantal cruciale aanbevelingen voor de belangrijke groene chemiesector in Noord-Nederland en de mogelijkheden om juist in die sector nog nadrukkelijker aan de slag te gaan. Volgens het NRK moeten de specifieke ambities duidelijker en helderder worden. De algemene ambities zijn echter wel helder maar niet in meetbare cijfers uitgedrukt. Dat had allermaal dus, op het op zijn Drents te zeggen, veel slechter gekund. En al is er dan voor de NRK kennelijk een schoen die wat wringt in concrete ambities, dat hoeft politiek-bestuurlijk natuurlijk niet zo te zijn. Volgens mij krijgt met de clustervorming en het proces van verduurzaming in deze sector in Zuid-Oost Drenthe naar ons oordeel verder vorm. Wij hebben, ook vanuit deze Staten eerder tijdens werkbezoeken aan de Chemport, die ontwikkelingen daar ter plaatse kunnen aanschouwen. We waren en zijn nog steeds onder de indruk wat daar allemaal wordt gerealiseerd! Zoals ook in andere dossiers vindt het CDA dat wij deze ontwikkelingen rondom een Chemport niet alleen als Drenthe moeten doen. We moeten dat in elk geval met de direct betrokken gemeenten maar ook met onze omringende provincies blijven doen. Om die reden is de CDA-fractie blij met de aanbevelingen om dat via een langetermijnstrategie voor de groene chemie verder vorm te geven. Dat kan vanuit de overkoepelende benadering vanuit het zogenaamd GreenWise programma. Wij vinden het de moeite waard om een pijler chemie verder uit te werken. Samen, dus Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten op weg naar een breed gedragen visie met een brede betrokkenheid vanuit geografisch Nederland als ook ander partijen zoals Quadruple Helix. Dit is de weg van samenwerken zoals we die als CDA altijd bepleiten: Creatief samen met burgers, bedrijven en andere bestuurlijke partners het werkelijk samen doen. Dat kan beter maar we gaan het om het mogelijk te maken.”