17 juni 2024

Recreatie en Toerisme van groot belang voor Drenthe

Op 12 juni werd de Agenda Recreatie en Toerisme in de Statencommissie behandeld. CDA-woordvoerder Gertjan Zuur gaf aan dat de lijn van het CDA zal blijven: Behoud en investeer nog beter op dat waar je al goed in bent. 

Agenda Recreatie en Toerisme.
Recreatie en toerisme (R&T) leveren een grote bijdrage aan geluk, welzijn, gezondheid en kwaliteit van leven van onze inwoners en bezoekers. Daarnaast is R&T van grote directe economische betekenis in onze provincie. Vanwege het grote belang van R&T voor de brede welvaart in Drenthe en omdat wordt verwacht dat R&T de komende jaren nog flink blijft groeien, heeft het college besloten een integraal beleidskader, de Agenda Recreatie & Toerisme, op te stellen. Hierin zijn de ambities uit het coalitieakkoord ‘Samen bouwen we Drenthe!’ verder uitgewerkt en wordt richting gegeven aan de manier waarop het college zich de komende jaren in wil zetten voor het behouden en vergroten van de toegevoegde waarde van R&T voor alle inwoners.

Recreatie en toerisme is satéprikker.
Woordvoerder Gertjan Zuur benadrukte dat Recreatie en Toerisme als een soort van satéprikker moet worden gezien waarin veel sectoren bijeenkomen: het beleid rondom wonen, bestemming van gronden en vitale vakantieparken. En een goede infrastructuur van optimale bereikbaarheid overal in Drenthe of dat nu wandelend, rijdend, varend, vliegend of per computer is. Maar zich ook moet richten op bruisende binnensteden met ruimte voor ondernemerschap en culturele waardevolle zaken die de recreatieve waarde van onze provincie kunnen vergroten. Een integraal Recreatie &Toerisme beleid dat eigenlijk over heel veel gaat!

Zorgen over gestegen personeels- en energiekosten.
Het CDA ziet dat Drentse ondernemers zich zorgen maken over de gestegen personeels- en energiekosten. Dhr. Zuur pleitte ervoor dat ook hier geldt dat de provincie de ondernemers moet blijven ondersteunen met de regelingen, die er al zijn, bijvoorbeeld rondom duurzaam investeringen.

Goede fietspaden.
Als laatste punt van zijn betoog vroeg Gertjan Zuur aandacht voor de kwalitatieve instandhouding van onze fietspaden. Zuur: ‘Eerder hebben we al bepleit dat daar nog meer mogelijkheden zijn voor innovatie, denk aan unieke verlichtingsvormen, maar bovenal ook aan het onderhoud van bewegwijzering en paden. Er bereiken ons signalen dat in een aantal gemeenten dit onderhoud te wensen over laat. Dat is een complex probleem aan het worden. Gemeenten die een tandje minder gaan doen in de openbare ruimte willen we niet automatisch belonen met de kosten vanuit de Provincie overnemen, maar toch….Wij willen hier meer gemeenschappelijke ambitie horen over het gewenst kwaliteitsniveau. 

Versnellingsteam.
Als laatste vroeg Gertjan Zuur aan GS of naast het FLEXTEAM WONEN ook aan een FLEXTEAM RECRA-INFRA gedacht moet worden. Een team, dat zeer slagvaardig onze infrastructuur onderhoudt en verbetert. Dit zou in Drenthe voor iedereen een eerste prioriteit moeten zijn. Het CDA overweegt op dit punt een motie in te dienen bij behandeling in Provinciale Staten.

Reactie college.
Gedeputeerde Meeuwissen herkende het beeld van het CDA over de satéprikker. Recreatie en toerisme omvat veel beleidsterreinen en overal kan er samengewerkt worden. De provincie trekt daarin samen op met het recreatieschap, waarin ook de gemeenten vertegenwoordigd zijn. 
De gedeputeerde gaf verder aan dat een versnellingsteam niet nodig is, aangezien de aanvragen al binnenstromen voor de nieuwe regeling ‘kwaliteitsverbetering fietspaden’.

Lees hier de bijdrage van Gertjan

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.