25 september 2024

Vragen over extra steun in de strijd tegen de wolf

Op 25 september diende het CDA een rondvraag in, waarin zij oproept tot een onderzoek naar het vergoeden van de kosten van het arbeidsloon bij het plaatsen van wolfwerende rasters. Ook vraagt zij een verruiming van de subsidie op wolfwerende maatregelen. We vroegen aan de gedeputeerde om een verzoek voor extra middelen neer te leggen bij de staatssecretaris.

Het CDA is en blijft van mening dat Drenthe geen geschikt leefgebied is voor de wolf. Ook landelijk ziet het CDA geen ruimte voor de wolf. We hopen dat het kabinet zich stevig gaat inzetten voor een verlaging van de beschermde status van de wolf, aldus Sonja Hilgenga-van Dam, statenlid CDA Drenthe. Maar zover is het nog niet!

Tot die tijd hebben de schaapskuddes en (hobby)dierhouders onze steun nodig om hun dieren zo veel mogelijk veilig te houden. Daarbij zijn wolf werende maatregelen niet heiligmakend maar wel het enige hulpmiddel dat we tot onze beschikking hebben. De inwoners hebben niet gekozen voor de aanwezigheid van de wolf en moet daarom daar ook niet de kosten van de maatregelen dragen. De vragen werden positief ontvangen door het college. Waarnemend gedeputeerde Turenhout: “Er is al een gesprek geweest waarin de staatssecretaris heeft toegezegd dat er ingezet wordt op fencingteams om dierhouders te ondersteunen bij de arbeidskosten. Drenthe kan daar gebruik van maken”. Daarnaast gaf de gedeputeerde aan zo snel mogelijk de andere gestelde vragen te beantwoorden zodat de antwoorden meegenomen kunnen worden bij het nog komende debat over het Plan wolf provincie Drenthe.

Landelijk/​Provinciaal

De twaalf provinciale afdelingen vormen de schakel tussen de gemeentelijke afdelingen en het landelijke bestuur.